Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PONOVNO IZABRAN PREDSJEDNIK RENZO CODARIN, PRIKAZAN JE FILM O ISTARSKOJ FAŠISTKINJI NORMI COSSETTO U NAZOČNOSTI PREDSJEDNIKA TALIJANSKE UNIJE MAURIZIJA TREMULA

Maurizio Tremul

OSVRT O ODRŽANOM KONGRESU NEOIREDENTISTIČKOG A.N.V.G.D. – NACIONALNOG SAVEZA JULIJANSKE KRAJINE I DALMACIJE

U Goriziji je ovih dana održan 22. kongres neoiredentističke Associzione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (A.N.V.G.D.) – Nacionalni savez Julijanske krajine i Dalmacije o kojem nažalost nije izvještavao niti jedan mediji Republike Hrvatske na hrvatskom jeziku, ali je zato izvijestio riječki La Voce del popolo, koji izlazi na talijanskom jeziku za nacionalnu manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji te u Trstu, Goriziji, Monfalconeu i obližnjim mjestima. Tako je La Voce del popolo kongresu posvetio cijelu 18. stranicu 22. listopada, a na istom su bili nazočni poznati tršćanski neoiredentist Renzo Codarin, dosadašnji predsjednik druge najveće neoiredentističke udruge u Italiji (koji je nanovo izabran za predsjednika), predsjednik profašističke organizacije Lega Nazionale (Nacionalna Liga) u Trstu, odvjetnik Paolo Sardos Albertini (obojica sinovi obitelji iz Kopra) te senatorica Republike Italije Francesca Tubetti. Njihovi su očevi za vladavine fašizma bili članovi Mussolinijeve fašističke stranke. Osim njih, treba spomenuti gradonačelnika Gorizije Rodolfa Ziberna, bivšeg predsjednika A.N.V.G.D. i potpredsjednicu te neoiredentističke udruge, prof. Donatellu Schurzel. Od pozvanih gostiju nazočan je bio i predsjednik Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju Maurizio Tremul iz Kopra, koji dužnost obavlja u drugom mandatu.

Većina Talijana u Hrvatskoj su za Meloni, Salvinija i Berlusconija!

Iz toga bi se moglo zaključiti da čelnik Talijana za Hrvatsku i Sloveniju prihvaća suradnju s tom neoiredentističkom udrugom, što bi moglo značiti da je on talijanski neoiredentist iz Slovenije! Tome se ne treba čuditi jer je poznato da su Talijani iz Hrvatske od Savudrije do Dubrovnika i od Zagreba do Slavonije i Vukovara, na političkim izborima 25. rujna glasovali za ekstremnu desnicu iliti trojac Matteo Salvini-Silvio Berlusconi-Giorgia Meloni, a riječ je o velikom broju sinova, unuka i praunuka sudionika NOB-a! Dok su Talijani u Sloveniji, uglavnom u slovenskoj Istri, glasovali za stranke lijevog centra Partito Democratico (Demokratska stranka) i Italia Democratica e progressista (Demokratska Italija i progresisti), ali na drugom mjestu od šest stranaka, dali su glasove Salviniju, Berlusconiju i Meloni. Prema izvještaju La Voce del popola te tršćanskog Il Picola, čiji je dugo godina bio novinar i jedan od direktora Alessio Radossi, sin Giovannija Radossija, bivšeg dugogodišnjeg direktora Centra za povijesna istraživanja u Rovinju i sadašnjeg počasnog direktora, poznatog suradnika talijanskih neoiredentističkih udruga, koji se ne tako davno pohvalio da se u vrijeme Jugoslavije s istarskim Talijanima skrivao u restoranima i kafićima u Istri. Tako je šef za odnose s javnošću A.N.V.G.D. Lorenzo Salimbeni na spomenutom kongresu rekao da im je Predsjedništvo Republike Italije dodijelilo odličje – zlatnu medalju, što znači da Talijanska republika podržava rad izbjeglica neoiredentista iz Istre, Rijeke, primorskih otoka i Dalmacije. S druge pak strane predsjednik Codarin, koji je poznat po “povijesnim” govorima na skupovima izbjeglica u Trstu na kojima je napadao talijanskog predsjednika Luigija Oscara Scalfara, slovenskog predsjednika Milana Kučana i hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana, a bezbroj puta je osudio Tita i jugoslavenske komuniste i partizane za etničko čišćenje Talijana (sic) i ostalih koje su potjerali iz Istre, Rijeke i Dalmacije (sic ), a u Goriziji se pohvalio kako su aktivni u 40 provincijskih komiteta. Kako neće biti aktivni kada ih financira talijanska vlada i pojedine provincije i općine, a novčani iznos je veći od 10 milijuna eura! Osim toga, sufinanciraju Talijansku uniju i Zajednice Talijana u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, ali je javna tajna koliko milijuna eura dobivaju? Hrvatski novinari su u svezi sufinanciranja postavili pitanje, ali ministar za odnose s Parlamentom odbio je dati odgovor! Stavili su top secret, kao da je vojna tajna.

Potalijančeni Slovenac A. Čuk prikazao film o Istranki Normi Cossetto, fašistkinji i talijanskoj heroini

Alessandro Čuk, potalijančeni Slovenac, u dvorani gdje se održao kongres prikazao je igrani film “”Rosso Istria” (Crvena Istra), venecijanskog redatelja Maximiliana Hernanda Bruna o Istranki Normi Cossetto, koja znatno prije nego je snimljen film (2018.), taj tragični događaj su opisali mnogobrojni povjesničari, književnici i novinari. U mnogobrojnim knjigama i spomenutom filmu prikazano je da ju je silovala skupina partizana, mučili je, ubili i bacili u jamu kod sela Šurani. Film traje nevjerojatna dva i pol sata, što je izvan svake pameti, pogotovo što je prepun povijesnih krivotvorina!! Inače, Norma Cossetto, koju u Italiji drže talijanskom heroinom iz istarskog sela Labinci kod Kaštelira na Poreštine, bila je fašistička špijunka. Tako je hrvatsko-talijanski novinar i književnik Giacomo Scotti, rođen u Italiji, pisac više od dvjesto knjiga i istraživač fojbi (kraškim jamama), u Hrvatskoj je objavio knjigu “Krik iz jame” (Adamić, Rijeka, 2008.) – prije je to djelo objavio u Italiji i zbog nje bijaše jako kritiziran. Do je poznati tršćanski fašist Roberto Menia tražio od Općine Trst da Scottiju oduzme stan koji mu je dodijeljen, samo zbog toga što je objavio povijesnu istinu. Za Normu Cossetto je objavio da je bila čelnica fašističke mladeži na Sveučilištu u Padovi, da je njezin otac bio najveći i najbogatiji fašist u Istri, a da se točno ne zna tko je ubio i bacio u jamu. Osim toga, postoji izvještaj Vatrogasne jedinice iz Pule u kojem, između ostalog stoji da je Norma Cossetto bačena i izvađena iz jame i da se na njezinom tijelu nisu nalazile nikakve ozljede od mučenja. Međutim, njezina sestra, koja je emigrirala u Italiju, ispričala je nadležnim njemačkim nacističkim zapovjednicima što zna (nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. Istru su okupirale njemačke jedinice) te dala imena silovatelja koje su nacisti poubijali. S njemačkim okupatorom surađivali su fašisti novoosnovane fašističke marionetske državice Repubblica Sociale Italiana (RSI) – Talijanska Socijalna Republika, među fašistima popularna kao Repubblica di Salo, formirana kraj mjesta Salo na jezeru Garda. Predsjednik je bio poraženi Benito Mussolini.

Suradnja sa Zajednicama Talijana u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori

Sudionica kongresa Giuliana Eufamia Buducin istaknula je da udruga Mailing List Istria, koja ima istoimeni portal, ima kvalitetnu suradnju sa školama na talijanskom jeziku u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori (u toj republici 90 % članova su Crnogorci i Srbi!), jer je kraljica Kraljevine Italije (fašističke) bila Jelena, supruga kralja Emmanuela III. Izabran je novi Nacionalni savez u koji je ušlo trideset i devet članova, sve sami neoiredentisti, uglavnom sinovi, kćeri i unuci, čiji su roditelji izbjegli iz Istre, Rijeke, primorskih otoka i Dalmacije. Simptomatično je da La Voce del popolo i urednik Roberto Palisca, koji uređuje neoiredentističku rubriku esuli&rimasti (ezuli i oni koji su ostali) nisu objavili što je na kongresu govorio Marizio Tremul. Jer nije moguće da on, inače dobar govornik, nije ništa rekao o suradnji talijanskih neoiredentističkih udruga i Talijanske unije za Hrvatsku i Italiju i Zajednicama Talijana! Na ovom i drugim portalima više puta postavio sam pitanje dokle će Ministarstvo kulture i medija RH i Savjet nacionalnih manjina u Zagrebu sufinancirati La Voce del popolo i polumjesečnik Panorama koji i dalje veličaju neoiredentizam i neofašizam, ali nadležni šute i dalje troše novce poreznih obveznika na novine kojima je mjesto u smetlištu! Takva ili slična politika sufinanciranja u Europi postoji samo u Republici Hrvatskoj! Za 30. listopada ove godine u Milanu je zakazana konferencija Nacionalnog saveza Julijanske krajine i Dalmacije o športskim natjecanjima koje organizira Pokrajinski komitet A.N.V.G.D., a evocirat će se sjećanja ranijih natjecanjima od Milana do Trsta. Nisu zaboravili staviti na dnevni red staviti temu “Fojbe” – to im je stalno u glavama od 1947. godine kada je osnovana ta velika neoiredentistička udruga i koja je sve do 90-tih godina imala u svom Statutu članak u kojem je, uz ostalo, napisano da svaki Talijan, koji bilo gdje u svijetu živi, mora se zalagati da Istra, Rijeka i Dalmacija ponovno dođu pod okrilje matice zemlje Italije. Iako je u novom Statutu A.N.V.G.D. znatno ublažena ta profašistička formulacija, među mladim nostalgičarima koji su rođeni u Italiji još uvijek se ta rečenica mota u njihovim glavama!

Armando Černjul

Pula, 25. listopada 2022.

Facebook
E-mail