Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pomračenje u Glini

Glinske vlasti nisu uvažile apel antifašista i SNV-a da glinsko predavanje revizionista bude spriječeno, ali njima to nije zasmetalo da ga sami upropaste

(foto: Novosti)

Tijekom predstavljanja knjige “Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori. Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” Blanke Matković i Stipe Pilića, održanog 16. srpnja u Hrvatskom domu u Glini, došlo je do incidenta i to zahvaljujući “katastrofalnom propustu i neprofesionalnom nastupu lokalnih organizatora”. Nije ovo, kako ste možda pretpostavili, konstatacija Srpskog narodnog vijeća i Antifašističke lige čiji su predsjednici Milorad Pupovac i Zoran Pusić oštro reagirali saopćenjem već na najavu da će na mjestu ustaškog pokolja više stotina srpskih civila biti organizirana promocija revizionističke knjige o Jasenovcu, nego reakcija Hrvatske družbe povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”, koja je ujedno izdavač ovog djela.

Što se to dogodilo u Hrvatskom domu u Glini, objektu sagrađenom na prostoru gdje su nekoć stajali pravoslavna crkva i kasniji spomen-dom žrtvama ustaškog zločina preimenovan 1995. u Hrvatski dom, da su se HDP “Dr. Rudolf Horvat”, odnosno jedna od autorica knjige Blanka Matković, “najodlučnije ogradili od promocije”?

Kao što je to često slučaj na desnoj strani političkog spektra, opet se pokazalo da su ega ovih uglavnom kvaziznanstvenika prevelika da bi se međusobno trpjela. Pa je tako Blanku Matković, koja nije bila na promociji, prilično iznerviralo što je na početku predstavljanja riječ dobio Igor Vukić, predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, u čijem je Upravnom odboru i spomenuti promotor Pilić. Iz HDP-a, čija je Matković predsjednica, a Pilić dopredsjednik, Vukiću zamjeraju da je kao novinar 1990-ih objavio “neke izuzetno protuhrvatske novinarske radove”. Nazivaju ga amaterskim istraživačem Drugog svjetskog rata te smatraju da bez ikakvog poznavanja znanstvene metodologije i bez ikakvih kvalifikacija progovara o osjetljivim pitanjima suvremene hrvatske povijesti.

“Dotični je nepoznat većini članova naše udruge te u svom radu HDP ni na koji način ne surađuje sa spomenutom osobom. Štoviše, ograđujemo se od nekih njegovih apsurdnih amaterskih zaključaka neprihvatljivih bilo kojemu ozbiljnijem znanstveniku”, poručuju iz HDP-a. S nekim konstatacijama teško se ne složiti – onim o amaterizmu i manjku znanstvene metodologije posebno – da Blanka Matković ne ide korak dalje pa iznosi apsurdnu tezu da su se SNV i Antifašistička liga poslužile Vukićem da spriječe održavanje promocije i miniraju predstavljanje knjige, nazvavši sve ovo skupa “zločinačkom rabotom”. Piše također da će, ako se Vukić opet pojavi na nekoj od njihovih promocija, “biti zamoljen da ode, a po potrebi i udaljen od strane naših zaštitara”, kao i da prekida svaku suradnju s glinskom Hvidrom, udrugom Zavjet i Knjižnicom koje su organizirale skup.

Nije se imalo bog zna što novog čuti u onome što je Vukić govorio. Opet je po tko zna koji put prežvakavao svoje teze o Jasenovcu kao radnom logoru u koji nijedan Srbin nije doveden samo zbog svoje nacionalnosti i sve dalje u tom stilu. Kakve veze imaju SNV i Antifašistička liga s tim, teško je shvatiti. Te su dvije organizacije, naime, upozorile javnost kakva promocija se priprema u Glini i to jedva dva tjedna uoči 80. obljetnice ustaškog pokolja, ustvrdivši da se radi o kaznenom djelu “javnog poticanja na nasilje i mržnju”, zbog čega su apelirale na gradsku upravu Gline, ravnateljicu Knjižnice i čitaonice u Glini da spriječe okupljanje revizionista. “Smatramo da, ukoliko to ne urade, postaju saučesnici u kršenju zakona kojim se sankcionira vrijeđanje sjećanja i afirmiranje onih koji negiraju zločine”, stajalo je u njihovom saopćenju koje, naravno, nije uvaženo. A to tko će govoriti na ovakvim tribinama zaista je manje važno, s obzirom na to da i tako govore – jednako.

(Novosti portal / Goran Borković)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »