Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Polaganjem vijenaca, prigodnim programom na Pjaci i u Galeriji umjetnina obilježen Dan oslobođenja Splita

(Foto: Facebook.com/VeDra)

Na svečanosti u Galeriji umjetnina prigodna obraćanja imali su general bojnik Luka Đanko, predstavnik VeDRA-e, Zdravko Roje, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada i gradonačelnik Splita Ivica Puljak

U organizaciji Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista- VeDRA danas je u Splitu obilježena 78. obljetnica Dana oslobođenja Splita od fašističkih okupatora. Središnja svečanost održana je u splitskoj Galeriji umjetnina, a prethodno su izaslanstva Grada, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HRM-a, PU Splitsko-dalmatinske i VeDRA-e položila vijence na Gradskom groblju Lovrinac, na Spomen kosturnici palima u NOR- u. Izaslanstva su vijence položila i na Spomen ploču osloboditeljima grada na Pjaci ( Narodnom trgu) nakon čega je održan polusatni prigodni koncert Gradske glazbe Split.

Na svečanosti u Galeriji umjetnina prigodna obraćanja imali su general bojnik Luka Đanko, predstavnik VeDRA-e, Zdravko Roje, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

– Mi veterani u Domovinskom ratu pružili smo otpor agresivnoj fašističkoj politici Slobodana Miloševića i obrani Splita koji su partizani na današnji dan 1944. godine oslobodili – naglasio je u svom obraćanju general bojnik Luka Đanko čestitajući Dan oslobođenja građankama i građanima Splita.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita, Zdravko Roje na svečanosti u Galeriji umjetnina istaknuo je da je 78. obljetnica oslobođenja grada od naci-fašizma izuzetno značajan datum u 1700 godišnjoj povijesti Splita, jer on simbolizira sav otpor i oslobođenje koje se dogodilo nakon prodaje Dalmacije talijanskim fašistima. Sve je to, kako je kazao, imalo svoje žrtve, u gradu koji je tada imao 40-tak tisuća ljudi poginulo ih je više od tisuću i po. Danas je grad Split jedna mediteranska metropola koja ima svoje Sveučilište, svoj mladi naraštaj na kojima svijet ostaje i njima, rekao je, moramo kazati da treba imati pijetet prema svima onima koji su tijekom rata dali svoje živote za slobodu Splita i Dalmacije.

– Nadam se da će nova splitska vlast napraviti ključne promjene u odnosu prema antifašističkoj prošlosti našega grada, a prva od njih je da se 26. listopada 1944. godine upiše zlatnim slovima na štandarac našega grada – istaknuo je Zdravko Roje.

Čestitajući Dan oslobođenja Splita svima okupljenim na svečanosti u Galeriji umjetnina gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako danas Split slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj povijesti čije vrijednosti su, kao i one iz Domovinskog rata, u samim temeljima Splita kao modernog grada.

– Meni su misli ovih dana, kao što su vjerujem i svima vama, usmjerene prema jednoj epizodi koja se događa na svjetskoj razini u kojoj se cijeli jedan narod bori protiv slične okupacije kakvu smo i mi imali. Sve su nam misli i želje usmjerene prema tome da se i oni isto tako oslobode i da žive u miru i slobodi koju svi zaslužuju – kazao je gradonačelnik Puljak ističući da će gradska vlast u suradnji s antifašističkim udrugama raditi na promociji antifašističkih vrijednosti.

Dalmacijanews.hr

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave