Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Počast borcima

U organizaciji predsjednika UABA Beli Manastir, završetak Batinske bitke obilježen je polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima u centru Belog Manastira i na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik zahvalnosti Crvenoj armiji u Batini

Polaganje vijenaca podno spomenika Antuna Augustinčića

Uorganizaciji predsjednika UABA Beli Manastir, završetak Batinske bitke obilježen je 3. decembra polaganjem vijenaca u Belom Manastiru i Batini. Na Spomenik palim borcima Crvene armije u centru Belog Manastira vijence su položili Grad Beli Manastir, delegacija Veleposlanstva Ruske Federacije, SABA RH, Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine iz Novog Sada i predsjednik Zajedničkog vijeća opština Dejan Drakulić. Potom su vijenci položeni na spomenik na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik zahvalnosti Crvenoj armiji u Batini, gdje su se nabrojanim delegacijama pridružili predstavnici Generalnom konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

Potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić je posebno naglasio potrebu njegovanja kulturu sjećanja na slavne pretke te stalno upozoravati da se ponovo javljaju ideje fašizma i govoriti koje nam opasnosti te ideje donose: “To nas opominje da ne smijemo stati u borbi protiv fašizma i zato neka je vječna slava i hvala svim znanim i neznanim junacima, antifašističkim borcima”.

U ime Ambasade Rusije general Genadij Možajev je istakao da je batinski spomenik sveto mjesto na kome je sahranjeno preko 1.000 boraca Crvene armije kojima se znaju imena i onih čije je ime nepoznato, a baš toga dana, 3. decembra, u Rusiji se slavio Dan neznanog vojnika.

(Novosti/Jovan Nedić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave