Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Plenković u UN-u: Hrvatski narod zna što znači biti napadnut i kako se obraniti

(Foto: Wikipedia) Andrej Plenković

PREMIJER Andrej Plenković rekao je na Općoj skupštini UN-a da se posljedice ruske agresije “osjećaju globalno” i da veća međunarodna suradnja nema alternative.

“Ruska agresija nad Ukrajinom uzrokovala je ljudsku patnju, migrantske tokove, razaranje infrastrukture i ratne zločine”, rekao je uvodno Plenković, dodavši da su djelomična mobilizacija u Rusiji, sporni referendumi na teritoriju Ukrajine i nuklearna prijetnja još jedna prijetnja eskalaciji “već neviđene krize”. 

“Dok Ukrajinci pate i brane svoje domove, posljedice ruske agresije se osjećaju globalno i zato ih mora osuditi cijeli svijet”, istaknuo je premijer. 

Podsjetio je da je Hrvatska prije tri desetljeća bila žrtva agresije, da je gotovo trećina teritorija bila okupirana i da je imala embargo na uvoz oružja. 

“Hrvatski narod zna što znači biti napadnut i što je bilo potrebno da obrani svoju domovinu”, rekao je Plenković.

“Osnažena tim iskustvom, Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti, u svjetskom vrhu donatora organa, popularno turističko odredište i zemlja koja proizvodi najbrže električne automobile u svijetu”, naglasio je. 

Hrvatska je, poučena svojim iskustvom, iskazala Ukrajini “političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost”. 

Podsjetio je da će Zagreb u listopadu biti domaćin prvog parlamentarnog summita Krimske platforme te da Hrvatska ostaje predana “jačanju demokracije”. 

“Na raskrižju demokracije i autokracije, naš izbor treba ostati jasan”, poručio je.

Energetska, klimatska kriza

Premijer je upozorio da je rat u Ukrajini “radikalno promijenio ne samo sigurnosnu već i energetsku arhitekturu Europe i prijeti globalnoj sigurnosti hrane”.

“Ne smijemo biti taoci hrane i energije koje svi trebamo”, istaknuo je. 

Dodao je da Hrvatska na regionalnoj razini pridonosi energetskoj sigurnosti. Vlada je najavila povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2.9 milijardi kubičnih metara plina na 6.1 milijardu. 

Istovremeno, Hrvatska ulaže u obnovljivu energiju. “Gotovo polovica proizvedene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora”, rekao je Plenković. 

Jedan posto najbogatijih zemalja u svijetu odgovoran je za 15 posto štetnih emisija, što premijer smatra neprihvatljivim i nepoštenim.

“Oni koji najviše zagađuju trebaju uložiti najviše napora (u borbi protiv klimatskih promjena)”, naveo je. 

Premijer je dodao da, unatoč aktualnim krizama, svijet treba ostati predan ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i da se suradnja u odgovoru na klimatsku krizu treba pojačati na “nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini”. 

Nadalje, Plenković je podsjetio da Hrvatska skoro ulazi u eurozonu i šengenski prostor i time “osnažuje svoju poziciju”. 

Pozvao Schmidta da upotrijebi bonske ovlasti

Premijer najmlađe članice EU govorio je o jugoistočnoj Europi. 

“Stabilnost i demokratski razvoj regije nije samo u hrvatskom već i u europskom interesu”, rekao je Plenković. 

Dodao je da je Hrvatskoj “stabilnost Bosne i Hercegovine od posebne važnosti”. “Želimo vidjeti prosperitetnu i funkcionalnu BiH”, rekao je premijer, dodavši da je, u svjetlu rata u Ukrajini, važno poštovati Dejtonski sporazum. 

Plenković je pozvao visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da upotrijebi svoje ovlasti “pošto su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor s hrvatskim liderima u BiH glede izborne reforme”. 

“Jedini način je da visoki predstavnik djeluje i iskoristi svoje bonske ovlasti”, rekao je Plenković, kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata u BiH.

“Hrvati u BiH ne traže usluge, samo jednakost”, naglasio je. 

Plenković je zaključno poručio da “dugujemo budućim generacijama da budemo na pravoj strani povijesti i stojimo uz Ukrajinu u njezinoj borbi za vlastitu egzistenciju”. 

Dodao je da je “potrebno globalno rješenje za cijenu plina te za osiguranje stabilne energetske tranzicije”. 

“Naš se svijet trajno promijenio. U novim okolnostima veća međunarodna suradnja nema alternativu (…) Pristup demokracija u međunarodnim odnosima je kooperativan, pristup autoritarnih režima je konfliktan”, rekao je Plenković.

Hina

Facebook
E-mail