Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Petrova gora bila je srce pokreta slobode

Petrova gora bila je velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina ondašnjeg stanovništva. Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva, rekao je Milorad Pupovac.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH 15. svibnja su obilježilli godišnjicu proboja na Biljegu i odali počast partizanskim borcima i narodu Korduna koji je krenuo u proboj obruča 1942. godine i tako Petrovu goru učinio slobodnim teritorijem.
U podnožju spomenika VOJINA BAKIĆA koji se nalazi u sve lošijem stanju, vijence su na važnom mjestu otpora ustaškom režimu za vrijeme NOB-a položili MILORAD PUPOVAC, predsjednik SNV-a i DEJAN MIHAJLOVIĆ, načelnik općine Krnjak.

Govor Milorada Pupovca na Petrovoj Gori


Predsjednik SNV-a je kazao da je Petrova gora bila velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina ondašnjeg stanovništva. Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva, rekao je Pupovac.

  • Ti ljudi su uz toliku žrtvu, u tih nešto više od četiri godine, bili vođeni idejom slobode. Bili su u stanju svoju žrtvu pretvoriti u ideju slobodu, boljeg života i boljih odnosa među ljudima. To bi trebala biti pouka mnogima danas koji, umjesto da stvaraju bolji odnos među ljudima održavaju sve lošiji odnos – naglasio je Pupovac.
    Također je izjavio da je ovo mjesto bilo veliko i jer je Petrova gora, s okolnim vrhovima, od jula 1941. bila sklonište za hiljade izbjeglica.
  • Ovdje je stvoreno jedinstveno mjesto na prostoru bivše Jugoslavije jer je stvorena komuna naroda i boraca, ustanova i pokreta otpora režimu zla koji je do njihove odluke o ustanku posijao krvave tragove u Gudovcu, Veljunu i Glini. Ovdje je bilo srce pokreta slobode, narodnooslobodilačkog, partizanskog pokreta za koji se kaže u našoj zemlji da je bio jedinstven i najjači u Europi. Ali to srce zaboravljeno je od onih koji se hvale veličinom njihovih postignuća – poručio je Milorad Pupovac.
    (Novosti)
Facebook
E-mail

Kategorije

Najave