Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PAVELIĆ POBJEGAO: Na dan NDH doživjela konačni slom, a partizani su oslobodili Zagreb

Zagreb su 8. svibnja 1945. godine oslobodili partizani, a tim činom Nezavisna Država Hrvatska je i službeno doživjela potpuni slom.

Zagreb je od proglašenja NDH 10. travnja 1941. bio glavni grad marionetske države koju su stvorile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

NDH je bila fašistička država kojom su vladale ustaše na čelu s poglavnikom Antom Pavelićem. Krajem travnja partizani su već oslobodili Slavoniju, 30. travnja Pavelić je nakon što su se nacističke jedinice počele povlačiti prema Zagrebu naredio napuštanje Zagreba.

Pavelić pobjegao dva dana ranije

Pavelić je pobjegao 6. svibnja, a za njim su se prema Austriji povlačile ustaše, domobrani, četnici i velik broj civila. Istog dana Đuro Kumičić kojem je Pavelić prepustio predaju grada je preko radija proglasio Zagreb otvorenim gradom.

U grad su prvi ušli pripadnici Posavskog partizanskog odreda koji je bio dio 28. slavonske divizije te jedinice Srpske udarne 45. divizije i Krajiške divizije. Pripadnici 10. korpusa su svečano ušli u Zagreb 9. svibnja. Zagrepčani su izašli na ulice da pozdrave partizansku vojsku, a ubrzo je u grad stigla i vlada Federalne Države Hrvatske na čelu s Vladimirom Bakarićem, a za njima i članovi ZAVNOH-a na čelu s Vladimirom Nazorom.

(Dnevno.hr/A.F.)

Facebook
E-mail