Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

FOTOGALERIJA (P)ostajemo nepokoreni grad

Jedinice koje su oslobodile Zagreb učinile su to na krilima socijalne pravednosti, vjere u jednakost i internacionalizam, što su vrijednosti koje mi danas trebamo baštiniti, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na Trnjanskim kresovima

Uorganizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba na Savskom nasipu, kod Mosta Slobode, u subotu su održani sedmi po redu Trnjanski kresovi kojima se obilježava oslobođenje Zagreba 8. maja 1945. Radi se o prvoj službenoj manifestaciji, nakon virtualne verzije 2020. i godinu dana kasnijeg neslužbenog paljenja kresova, koju je obilježio bogat i posjećen program. Osim radionica šivanja, plesa, popravaka bicikala, eko-kviza i virtualne izložbe Muzeja oslobođenja Dalmacije iz Šibenika, štandova MAZ-a i Zagreb Pridea, okupljene je zabavio nastup brojnih zborova od Le Zbora i hora Domaćigosti do Partizanskog zbora, Ličkog prela i Zborxopa. Pjesme koje su izvodili naišle su na topao prijem. Mnogi su se prisjetili vremena u kojima se prikazivala serija “Bolji život” čiju su melodiju izveli Domaćigosti, ali i vremena kad su se prije rata uz duži i bogatiji program okupljali u puno većem broju. Ove ih je godine po procjenama bilo oko tisuću, s obzirom da je dio odvratio pljusak koji je pao dovoljno rano da ne ometa program.

Ove je godine na Kresovima govorio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je naglasio kako se od 2015. slavi dan kada je Zagreb oslobođen od fašističke, odnosno ustaške okupacije.

– Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u teškim vremenima okupacije, Zagreb nikad nije bio pokoren – rekao je Tomašević i podsjetio da su u četiri ratne godine brojni građani Zagreba, među njima i značajan broj žena, bili u partizanima ili su u gradu vodili ilegalnu borbu protiv okupatora i ustaške NDH. Od oko 50.000 ljudi, koliko ih je bilo uključeno u NOB. u borbi ili od ustaške i okupatorske ruke stradalo ih je oko 30.000.

– Jedinice koje su oslobodile Zagreb oslobodile su ga na krilima socijalne pravednosti, vjere u jednakost i internacionalizam, što su vrijednosti koje mi danas trebamo baštiniti – rekao je Tomašević i naglasio da društvo treba graditi na klasnoj i rodnoj jednakosti.

Dodajmo tome i da se prisutnima obratio i predstavnik gradske četvrti Trnje, da su program uspješno vodili Rebecca Duras i Marijan Klišanin, da je paljenje pratilo bubnjanje Drum’n’bijesa, da su posjetioci mogli uživati u grahu te da je čast paljenja krijesova pripala voditeljici zbora Domaćigosti Jovani Lukić te dvoje članova tog zbora. Nakon programa klub Močvara organizirao je 11. Antifa Night na kojoj su nastupili brojni izvođači.

(Novosti/N. Jovanović)

Facebook
E-mail