Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

“Partizansko groblje” na popisu sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine

(Foto: Wikipedia)

Mostarsko “Partizansko groblje” nalazi se na popisu sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine, saopćeno je u četvrtak iz Evropske komisije.

Program sedam najugroženijih lokaliteta, koji ove godine slavi 10. obljetnicu, dio je kampanje civilnog društva za promicanje i zaštitu zajedničke kulturne baštine u Europi.

Na ovogodišnjem popisu sedam najugroženijih lokaliteta našli su se: željeznički kolodvor u Courtraiju (Belgija); Partizansko memorijalno groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina); tvrđava Chakvinji u Zugdidiju (Gruzija); dom sestara i bivša moravska kolonija u Kleinwelki (Njemačka); spomen park u Budimpešti (Mađarska); kulturni krajolik Svetog Stefana (Paštrovići, Crna Gora); vodenice Bistrica (Petrovac u Srbiji).

– Komisija od 2014. podupire inicijativu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine kojima je potrebna naša pomoć. Moramo nastaviti podizati svijest o važnosti kulturne baštine za naš evropski identitet, ali i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal djelovati kao alat za promicanje mira i dijaloga unutar svojih širih regija – izjavila je povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Komisija u saopćenju navodi da programom sedam najugroženijih lokaliteta predviđa bespovratnu pomoć u iznosu od po 10.000 eura za svaki lokalitet za njegovu obnovu. Također se kaže da je samo utvrđivanje ugroženih lokaliteta ujedno i poticaj za djelovanje i mobilizaciju potrebne javne ili privatne potpore, uključujući financijsku.

UABNOR traži informacije o rezultatima istrage o devastaciji Partizanskog

Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar pozvalo je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona da upozna javnost s rezultatima istrage o devastaciji Partizanskog groblja u Mostaru.

„Danas se navršilo deset mjeseci od rušilačkog terorističkog čina na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema rezultata istrage. Još nema počinitelja. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužiteljstvo formiralo predmet. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje političke opstrukcije pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako „šutnja unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu“.

„Ako uz sve ovo stavimo činjenicu da je juče, dan prije nego će se navršiti deset mjeseci od posljednjeg razaranja ovog spomenika, objavljeno da je Partizansko memorijalno groblje u Mostaru uvršteno među sedam najugroženijih baština 2023. u Europi onda je jasno da je sa ovom sramotom Mostara, ali i Bosne i Hercegovine, upoznata Europa, ali i cijeli svijet“, poručili su iz Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata Mostar.

federalna.ba/Fena

(tacno.net/FENA)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave