Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Otrgnuto zaboravu – Od sportaša do heroja

U redovima Prvog (sisačkog) partizanskog odreda u Hrvatskoj (i prvog u okupiranoj Jugoslaviji) nalazilo se i petnaestak vrsnih sportaša iz Siska i okonih sela. Dvojica među njima  –  Vlado Janić Capo i Franjo Knebl, za svoj udio u NOB proglašeni su narodnim herojima.

Legendarni prvi komandant Sisačkog partizaskog odreda VLADO JANIĆ CAPO, u mladosti izuzetno snažan, visok, skladno razvijen, bio je pravi tip sportaša. Odličan plivač, atletičar (bacao disk), boksač, hrvač… Kako je zabilježio Miroslav Matovina, novinar i publicist i autor knjiege „Prvi partizanski odred“, Vlado Janić je najvrednije rezultate postigao hrvajući u zagrebačkoj Croatiji. U ovaj klub došao je iz HTŠK Sisak, po nagovoru Josipa Kraša.

„Kraš mi je jednoga dana, mislim da je to bilo 1932. rekao: Znaš Vlado, mi nikoga nemamo u zagrebačkoj Croatiji, ti si jak, snažan, otiđi tamo među hrvače i djeluj, stvaraj Partiji podlogu“. U to vrijeme bila je direktiva da se komunisti uključuju u rad sportskih organizacija. “I tako sam ja postao hrvač Croatije. Za kratko vrijeme, za oko dva mjeseca treninga, već sam postizao dobre rezltate. A to je bilo važno. Jer ako imaš bolje rezultate onda i bolje možeš utjecati na druge. Ubrzo sam postao i prvak Savske banovine“, kazivao je Capo.

U klubu je Vlado Janić stvorio partijsku ćeliju. Naravno, volio je i hrvanje i dogurao do kandidata za Balkanijadu 1934. godine. Međutim, u zimu te godine agenti policije došli su u radionicu Državnih željeznica u Zagrebu, gdje je radio, i uhapsili ga. Ubrzo je s grupom komunista prebačen u Beograd, u zatvor na Adi Ciganliji gdje je 1. svibnja 1934. optužen za „potpomaganje udruženja koje ima za svrhu propagandu komunizma, terorizma i ilegalno prigrabljivanje vlasti“. Na tom procesu Janića je branio advokat  Bora Prodanović, također komunist. Za obranu je upotrijebio i njegove rezultate u hrvanju.

„Moj advokat po prilici je rekao i ovo: Ja apeliram na vas da se zakon mijenja. Evo vam primjera s ovim Janićem, čovjekom kojem sudite, koji je osvijetlio našu trobojnicu na natjecanju hrvača Male Antante i Poljske i koji je trebao zastupati nas na Balkanijadi. U svakoj drugoj državi dali bi mu svu mogućnost da i dalje reprezentira zemlju, a mi ga zatvaramo… Kad je bila pauza dođe advokat k meni i reče mi   –   Izgleda da sam im ganuo srce, sigurno ćeš izaći van. I boga mi, bio sam oslobođen“, rekao je Janić.

Vlado Janić Capo, na Prvoj partijskoj konferenciji KP Hrvatske 1937. godine izabran je za člana CK KPH. U ratu je, osim komandanta Prvog partizanskog odreda u Hrvatkoj, bio i politički komesar brigade, divizije i korpusa. Poslije rata bio je politički komesar KNOH i načelnik Personalne uprave JNA. Bio je član CK KPJ, savezni poslanik, član Centralnog odbora Saveza boraca NOR, član Savjeta federacije. Proglašen je za narodnog heroja.

FRANJO KNEBL stupio je u Prvi partizanski odred krajem 1941. godine, poslije izlaska iz sisačkog zatvora. Do rata je bio istaknuti i svestrani sportaš u Sisku i Zagrebu. Igrao je hokej na ledu u Slaviji (Sisak), jedan od najboljih prijeratnih sisačkih atletičara, sudjelovao je u biciklističkim utrkama, kao član Prvog hrvatskog koturaškog športskog kluba Građanski (Sisak), skijao je i planinario u društvu Gvozd (Sisak), igrao šah u Đačkom šahovskom i Sisačkom klubu.

Najpoznatiji je bio u hokeju na ledu. U svojim sjećanjima na prve nastupe u hokeju na ledu, o utakmicama sisačkih gimnazijalaca ili kasnije gimnazijalaca sa studentima, navodi: „Sve tri smo izgubili, i svaki puta primili po pet zgoditaka. Sa svih utakmica ostao mi je u sjećanju još jedan detalj, vjerojatno jedinstven u hokeju na ledu u nas. Na golu naših protivnika bila je djevojka  –  Višnja Godler. Ni to nam nije pomoglo“…  Franjo Knebl u jesen 1934. godine igra za hokejaški klub Slavija iz Siska. Bio je sudionik prvenstva Jugoslavije u hokeju na ledu 1937., 1939. i 1940. godine. Postizao je i vrlo dobre rezultate u atletici. Tako je 27. srpnja 1935. godine na atletskom mitingu u Sisku pobijedio u utrci na stotinu metara u vremenu 11.8 sekundi i u skoku s motkom (običnom, drvenom) s visinom 3,120 metra. Dobro je skakao udalj (preko šest metara), uvis a nastupao je i u bacačkim disciplinama.

Franjo Knebl predratni je šumski inženjer. Osim što je bio borac Sisačkog partizanskog odreda, u NOB-u bio je politički komesar brigade i divizije. Poslije rata bio je vojni izaslanik u SAD, član Vlade SR Hrvatske, veleposlanik u Indoneziji, savezni poslanik. Proglašen je za narodnog heroja.

Uz spomenute narodne heroje Vladu Janića Cape i Franju Knebla, među 77 pripadnika Prvog partizanskog odreda nalazilo se i više drugih aktivnih sportaša iz Siska i okolnih naselja. IVAN ALTIĆ IFAN bio je među osnivačima Športskog kluba Bošnjak (Novo Selo) 1929. godine i jedan od najpouzdanijih nogometaša u klubu do 1941. godine. TOME BENAK igrao je nogomet u TŠK-u iz Topolovca kraj Siska između 1935. i 1941. godine. DRAGAN BOBETKO MAGA bio je vrstan nogometaš TŠK-a u Topolovcu. Povremeno je igrao nogomet i u partizanima. MIJO BOBETKO igrao je do rata nogomet. Bio je član prve momčadi ŠK Zmaj  (Carag) i TŠK Topolovac.

Iz redova Topolovačkog sportskog kluba među borce Prvog partizanskog odreda otišli su MILE ĐUKIĆ i ĐURO OGULINEC. U godinama neposredno pred Drugi svjetski rat jedan od najboljih nogometnih vratara u Sisku bio je ALOJZ LOJZEK DUJMOVIĆ. SLAVKO JANIĆ najviše je pružio na nogometnim terenima (nakon Siska) u Zagrebu, u dresu Željezničara. PERO STEINBURG bio je vratar juniorske nogometne momčadi, kasnije organizator sportske djelatnosti među sisačkim radnicima. FRANJO ŽUK bio je jedan od najboljjh nogometaša sisačke Segeste. Bavio se i aeromodelarstvom. Jedan od najboljih predratnih šahista u Sisku, JOSIP SELANDED bio je član nogometne momčadi Zrinjski (Budševo). IVAN PAVLEKOVIĆ SAJKO u godinama pred Drugi svjetski rat kuglao je u Prvom seoskom klubu Ševa iz Sela (kraj Siska)…

Bojan Mirosavljev

Facebook
E-mail