Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Otpočela Škola demokracije

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije provodi projekt „Europsko antifašističko naslijeđe“. kroz program Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje.

Projekt je zamišljen kao odgovor na društvene trendove jačanja govora mržnje i netolerancije. Očekivani rezultati ovog projekta su: mobilizacija stručnosti, aktivizma i povezivanje stručnih zajednica radi razmjene znanja u suvremenom kontekstu u te tri zemlje koje dijele zajedničku povijest u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke suvremene probleme povezane s povijesnim revizionizmom. Od Projekta se očekuje  povećanje svijesi i dostupnosti informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim skupinama.

U sklopu projekta provodi se edukativni program “Škola demokracije”, namjera kojeg je educirati  mlade aktiviste, učitelje, povjesničare i novinare o  temama: Fašistički i nacistički režimi u Europi – od govora mržnje, populističke propagande i netrpeljivosti do Holokausta; potom o Ksenofobiji, islamofobiji, antisemitizmu i diskriminaciji Roma i manjina danas; te o Europskoj povelji o temeljnim pravima.

Prvo predavanje  u sklopu Škole demokracije na temu Kako je počela i kako završila NOB-a, održao je prof. dr. sc. Hrvoje Klasić 31. svibnja. Škola će trajati do 17. lipnja kroz ciklus od 9 predavanja na kojima će sudjelovati renomirani profesori, znanstvenici i poznavatelji predmentnih tema.

Polaznici Škole demokracije upoznat će se s temama:

  • Europski put u fašizam,
  • Ustaška politika genocida i etničkog čišćenja,
  • Izgradnja Hrvatske LGBTIQ zajednice u politički subjekt kroz Povorke ponosa, 
  • Uloga pučke pravobraniteljice u demokratskom društvu,
  • Kriza solidarnosti u kontekstu migracija,
  • Razvoj temeljnih prava u EU i značaj Povelje temeljnih prava,
  • Ljudska prava u HR i civilno društvo,
  • Zaštita i promicanje temeljnih ljudskih prava i društvene jednakosti – europska i hrvatska praksa.
Facebook
E-mail

Kategorije

Najave