Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Osnovana ZUABA Virovitičko -podravske županije  i obilježeno oslobođenje Orahovice

Povodom Dana oslobođenja Orahovice 20. prosinca 1942. godine u znak poštovanja i sjećanja na te dane naše slavne prošlosti u subotu 18. prosinca 2021. godine položili smo cvijeće kod jedino u Orahovici ” preživjelog ” partizanskog spomenika narodnom heroju  ROBERTU DOMANIJU  i odali počast tada stradalim borcima i kasnije umrlim.

Tom prilikom , budući da su se stekli uvjeti , održana je i Osnivačka skupština ZUABA Virovitičko -podravske županije .

Posebno ističem da je svemu nazočio predsjednik SABA RH, drug  Franjo Habulin što je na neki način dato priznanje našim naporima da se oformljene UABA-e objedine u ZUABA – VPŽ.

Budući da je ovom događaju nazočio živući učesnik NOB-a, upravo operacija oslobađanja Slavonije i posebno Orahovice,  partizan Marko Vučković rođen 8. veljače 1923. godine, drug predsjednik je istakao da te ljude, te žive svjedoke onog vremena ” moramo čuvati “.

Posebno nam je dao u zadatak da svatko od nas u svojoj osnovnoj organizaciji pokuša pronaći živuće heroje kako bi ih posjetili …

A kako je jedan od važnijih, ako ne i najvažnijih zadataka nas antifašista očuvanje i promicanje istine o II.sv. ratu – NOB-u , kako bi se neistine i laži od strane neoustašluka što više amortizirale, drug Franjo Habulin više puta je istakao smjernice da se govori istina ” upravo kakva je bila “

S ponosom možemo istaknuti da su u to vrijeme Slavonija i Slavonci dali veliki obol, kako u pripremama samog Ustanka, nadalje tijekom godina  rata, posebno Orahovica s okolnim selima.

To potvrđuje i podatak da je oslobođena već 20. prosinca 1942. godine te s kratkim prekidom od 1943. godine postaje SLOBODNI TERITORIJ do samog kraja rata.

Organizirani su tečajevi za opismenjavanje odraslih i djece, tečajevi za bolničarke za njegu ranjenika koje bolničarke su bile prijeko potrebne budući da su se na samom Papuku nalazile bolnice-zemunice.

Organizirano je pribavljanje lijekova koji kospirativni centar je bio u Osijeku, a glavni kuriri su bili Mandica  i njezin suprug Božičković – željezničar što je u mnogome pripomoglo samim realizacijama akcija.

Pribavljalo se oružje i hrana a marljive žene organizirane u AFŽ izrađivale su toplu odjeću za borce.

Tako Dan SLOBODE Orahovice obilježavamo s dne. 20.12.1.942.god.

Vrijedno je istaći kako je mladost utkala svoje živote upravo u tu slobodu.

Jedan od njih bio je i mladi  student Tehničkog fakulteta Robert Domani španski borac, komandant 2.kordunaškog odreda , revolucionar, komunist –  HEROJ.

Po povratku iz Španjolske Robert  Domani, plemenit čovjek, odan komunista, neustrašiv, inicijativan, pribran sve te osobine prenosi na Kordun kako bi pomogao osnažiti partizanske jedinice na Kordunu.

U jednoj nezavidnoj i tragičnoj situaciji bi zarobljen od četnika , pogubljen i bačen u jamu zvanu BELINKA zajedno sa još trojicom svojih drugova partizana, koncem 1941. godine.

Tako je skončao život junaka, heroja kojeg ne smiju zaboraviti generacije, jer njegov mladi život i pjesnička duša doprinijela je slobodi koju i danas uživamo.

S toga je za svaku osudu nametanje pojedinih negativnih elemenata u našem društvu nazivati ustaške plaćenike ” hrvatskom vojskom ” i tako vrijeđati i omalovažavati svijetli lik NOB-a i usudim se reći Domovinskog rata.

I svi oni koji ne govore istinu, prikrivaju i prekrajaju povijest zapravo i  ne vole Hrvatsku i taoci su u vlastitim glavama.

Na domak Orahovice, nekih 6 km od grada na mjestu zvanom Zdenčina , u samom srcu Papuka nalazila se jedna od partizanskih bolnica, zemunica ,u kojoj bijahu smješteni teški ranjenici…

Neko zlo i zlurado oko otkri bolnicu te se dogodi zločin …

Neprijateljski ološ, jer kako drugačije nazvati one koji pobiše nepokretne ranjenike, pokazaše eto svoju snagu, moć i herojstvo…

U spomen na te žrtve fašističkog terora članovi UAABA Orahovica  Maja Jelinčić i Rade Medenica na Dan oslobođenja Orahovice – 20.12. –  položiše cvijeće na doduše razbijenom spomeniku , od sada već novih sileđija i mračnih sila, i obećaše stradalim drugovima da će se ploča sa imenima junaka ponovno i opet postaviti i da istinu nitko i nikada neće zatrti…

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave