Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Osamdeseta obljetnica partizanske mornarice

(Foto: Antifašisti Kaštela Kaštela/Facebook.com)

U Podgori je 10. rujna 2022. godine obilježena 80. obljetnica utemeljenja Partizanske mornarice. Ovogodišnje obilježavanje organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, Savez antifašističkih boraca i antifašista Makarskog primorja i Općina Podgora, uz potporu Ministarstva obrane RH i Turističke zajednice Podgore. Na platou kojim dominira spomenik “Galebova krila” okupili su se brojni članovi antifašističkih udruga i poštovatelji tradicija NOB-a. Obilježavanju obljetnice bili su nazočni i izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića kontraadmiral Predrag Stipanović, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ida Punda Kavelj, bivši admiral Fridrih Moretti, izaslanstvo SABNOR-a Kantona Sarajevo: Mirsad Čatić, predsjednik i Vedran Poropat, zamjenik predsjednika te izaslanstvo Veterana Hrvatske mornarice domovinskog rata u sastavu: Gojimir Šunde, Zvonimir Herceg i Petar Radonić. Obilježavanje obljetnice uveličala je i počasna postrojba Hrvatske ratne mornarice i Ministarstva obrane. Nakon državne himne i polaganje vijenaca državnih izaslanstava, Općine Podgore i antifašističkih udruga prezentiran je bogati kulturno-umjetnički program, koji je vodio Tonči Pivac, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Makarskog primorja. U programu, što ga je pripremio Tonči Pivac, predsjednik Saveza Makarskog primorja, Općina Podgora, uz potporu načelnice Petre Radić i Turističke zajednice Općine Podgora, uz potporu direktorice Tee Čović Vela sudjelovali su Gradski zbor Makarska s izvedbom Himne RH i pjesmom “Moja zemlja”, Fani Jelač s recitacijom pjesme “More”, pjesnika Josipa Pupačića, Tea Lendić i Matko Marče s izvedbom skladbe “More” od Meri Cetinić, Folklorni ansambl KUD-a Milan Kurtić iz Podgore s izvedbom makarskih plesova.

Nazočnima na obilježavanju obljetnice pozdravne govore uputili su načelnica Općine Podgora Petra Radić, predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije Juraj Krstulović te predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Istog dana, u povodu obilježavanja 80. obljetnice Partizanske mornarice, u Podgori je otvorena izložba Hrvatska mornarica od 1940. do danas, a 12. rujna održan je u Podgori koncert Pjevačkog zbora Brodosplit.

Organizatori se zahvaljuju djelatnicima “Hotela Medora” na podršci u obilježavanju obljetnice Partizanske mornarice.

(Foto: Antifašisti Kaštela Kaštela/Facebook.com)

U nastavku donosimo pozdravni govor predsjednika Franje Habulina:

“Pozdravljam Vas na današnjoj svečanosti kojom obilježavamo 80. obljetnicu osnivanja Partizanske mornarice NOVJ. 10. rujna 1942. godine izdvojena je iz bataljona „Vid Mihaljević“ grupa boraca i od njih je formiran mornarički odred, prva vojna formacija Partizanske mornarice NOVJ-a. Komandant Prvog mornaričkog odreda bio je Niko Srzić, a prvi komandant Partizanske mornarice bio je Velimir Škorpik, poginuo 1943. godine, a kasnije je proglašen Narodnim herojem. Partizanska mornarica imala je značajnu ulogu i dala je ogroman doprinos konačnoj pobjedi u NOB-u. Ona je do kraja rata preuzela nadzor nad otocima te unutarnjim vodama. Sve ovo izgovoreno je povijesna istina. Sve je to poznato, sve je to dokumentirano, a ipak o tome moramo iznova govoriti.

Moramo ponavljati jer je revidirana povijest, dakle falsificirana povijest u svijesti mladih naraštaja, potpuno je istisnula istinu o danima Drugog svjetskog rata, o NOB-u. Mladi jedva da znaju tko je stajao na kojoj strani i koja je strana prava, ona jedina moguća za svakoga tko je htio sačuvati čast i dostojanstvo. I kad govorim o časti i dostojanstvu treba reći još nešto. Pozvati na ustanak kad je čitava Europa bila u mraku nacifašističke okupacije, značilo je imati golemo povjerenje u vlastiti narod, značilo je vjerovati u pravednost borbe i u njezin konačni pobjedonosni ishod. Tada, 1941. nigdje u Europi nije bilo ljudi poput onih okupljenih u vodstvu Komunističke partije, na čelu s Josipom Brozom Titom, koji su imali tu dozu samopouzdanja, tu širinu pogleda i tu viziju. Svima koja se zgroze čim spomenem Komunističke partije i Tita preporučujem da pročitaju ono što je legendarni ratni premijer Velike Britanije W. Churchill, rekao u parlamentu u Londonu, a rekao je: „Čast da pokrenu borbu protiv okupatora na tu Jugoslavije pripala je komunistima.“ Čast, dakle, neka dobro zapamte svi koji danas tako nečasno pljuju po NOB-u i njezinom vođi.

Iako su današnja Europa i Hrvatska utemeljenje na vrijednostima antifašizma i pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, svjedoci smo potpune razgradnje spomenutih vrijednosti na praktičko cijelom europskom prostoru. Agresivni povijesni revizionizam piše „novu povijest“, laže i manipulira podacima, truje mlade generacije falsificiranom slikom mračne prošlosti. Val povijesni revizionizma prijeti potopom svega onoga što je Hrvatsku činilo kulturnom, naprednom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom. Od prvih dana neovisne Republike Hrvatske traje trend rehabilitiranja ustaštva i ustaške paradržave i relativiziranja ustaških zločina. Najzloćudniji oblik pripremanja terena za renesansu neoustaštva je svjesni i namjerni nedostatak relevantnih informacija o Drugom svjetskom ratu u školskim udžbenicima. Doda li se tome izdavačka djelatnost i publicistika, posvećene jednom cilju, da se NDH predstavi kao ona prava Hrvatska država, a antifašisti kao njezini neprijatelji, tada postaje jasno da današnji mladi ne znaju povijest države u kojoj žive i njima će biti lako prodati besramnu laž kako današnje Hrvatske ne bi bilo da 10. travnja 1941. umirovljeni austro-ugarski pukovnik Slavko Kvaternik nije u ime ustaškog poglavnika proglasio NDH. To zaista nije ništa drugo nego besramna laž! Ta laž potire povijest i povijesne činjenice: potire slavnu epopeju Narodnooslobodilačke borbe, koja je imala ogroman odjek u Europi i kod velikih Saveznika. Potire činjenicu da su temelji novovjeke hrvatske državnosti položeni na zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom. Potire činjenicu da je današnja Republika Hrvatska temeljem zaključaka Badinterove komisije priznata u AVNOJ-evskim granicama u kojim je postojala i u Jugoslaviji.

Danas s ponosom i pijetetom odajemo počast pripadnicima, mornarima Prvog partizanskog mornaričkog odreda. Evociramo i čuvamo uspomenu na slavne dane Narodnooslobodilačke borbe. Čuvamo uspomenu, ali usmjereni na budućnost u kojoj će RH biti prosperitetna zemlja, podižemo svoj glas u obranu demokratske, civilizirane, otvorene i tolerantne Hrvatske. Takva je Hrvatska naš ideal i naš cilj. Neka je vječna slava svima koji su položili živote u Narodnooslobodilačkom ratu i u Domovinskom ratu za takvu Hrvatsku.”

SABA RH

Facebook
E-mail