Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Velikim komemorativnim skupom obilježena 79. godišnjica oslobođenja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

(Foto: Ivica Hodak) Komemoracija u Koncentracijskom logoru Kampor 10. rujna 2022.

Prije 79 godina, 11. rujna 1943. oslobođen je i prestao je postojati Koncentracijski logor Kampor, jedan od najozloglašenijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu. Logor je osnovan 2. srpnja 1942. i kroz njega je u četrnaest i pol mjeseci njegova postojanja prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova, među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece.

Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja, u logoru je umrlo oko 4.500 osoba, od kojih je do sada identificirano 1.490, jer su veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza stradavanja interniraca fašisti uništili, navela je, između ostalog voditeljica programa komemoracije s rapske strane Irena Ivić prije nego je uputila pozdrav okupljenima na spomen-groblju u Kamporu. Voditelj sa slovenske strane bio je Karlo Jemc.

U spomen na sve žrtve ovog stratišta vijence su podno obeliska u središtu spomen groblja položile delegacije Ministarstva obrane Republike Slovenije i Veleposlanstvo RS u RH predvođene ministrom obrane Republike Slovenije Marjanom Šarcem i Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanicom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri.

U ime delegacije Primorsko-goranske županije vijenac je položila izaslanica župana Zlatka Komadine, dr. Vesna Šendula-Jengić, ravnateljica Županijske specijalne bolnice Insula, dok je delegaciju domaćina, Grada Raba, predvodio gradonačelnik Nikola Grgurić.

Žrtvama su se došle pokloniti i delegacije Grada ČabraOpćine ČavleOpćine LoparObčine Kočevje i Saveza boraca KočevjaLogorskog odbora Rab-Gonars i Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a SlovenijeNacionalnog udruženja talijanskih partizana (ANPI Italija)Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županijeSaveza civilnih invalida rata HrvatskeKoordinacija židovskih općina u Republici HrvatskojUdruge antifašista Raba i Udruge antifašista Kostrene.

Voditeljica je pozdrave uputila; preživjelim internircima, članovima obitelji umrlih interniraca, svim prisutnim uzvanicima i svima onima koji su došli na ovaj tradicionalni komemorativni skup, koji se održava svake godine vezano uz datum oslobođenja logora.

U ulozi domaćina okupljenima se prvi s nekoliko pozdravnih riječi obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić obećavši, između ostalog, da će Grad Rab kao vlasnik kompleksa spomen-groblja voditi brigu o njegovu održavanju, jer su nevine žrtve koncentracijskog logora u Kamporu to itekako zaslužile. Poželio je svima koji su ovim povodom u značajnom broju doputovali na otok, ugodan boravak na Rabu, uz nadu da će iduće godine, kada se bude obilježavala jubilarna 80. obljetnica, brojnost delegacija biti još veća.

Prisutne je pozdravio i kratko im se obratio redoviti sudionik ovih komemoracija u Kamporu, Herman Janež mlađi, predsjednik Logorskog odbora Rab-Gonars, a nakon što ih je najavio, voditelj programa komemoracije Karlo Jemc je kazao da je trebalo proći čak 80 godina pa da tri predsjednika partizanskih veteranskih organizacija iz HrvatskeSlovenije i Italije danas budu prisutni ovdje u miru, u skladu s načelima europskog prijateljstva među narodima. Iskoristio je priliku i pozdrave uputio Marijanu Križmanu, predsjedniku Saveza udruga boraca za vrijednosti narodnooslobodilačkog pokreta SlovenijeDinku Tamarutu, potpredsjedniku Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjedniku Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a, te predsjedniku Nacionalnog udruženja talijanskih partizana (ANPI Italije) – gospodinu Gianfrancu Pagliaruli, nakon čega su se, uz srdačne pozdrave i zagrljaje za govornicom sva trojica spomenutih antifašista obratila skupu. Najdulji i najemotivniji u svojem govoru bio je gospodin Gianfranco Pagliarula, dok su preostala dvojica obećala da će sa svoje strane učiniti sve što je u njihovoj moći da se slijedeće godine na ovoj komemoraciji na spomen-groblju u Kamporu nađu i predsjednici svih triju država; Hrvatske, Slovenije i Italije.

Emotivnim govorom obratio se prisutnima na komemoraciji i preživjeli logoraš iz čabra Slavko Malnar, te u ime župana PGŽ-a, ali i u svoje osobno ime ravnateljica ŽS bolnice Insula, dr. Vesna Šendula Jengić.

„Ovdje smo danas s jednom nadom da vaša prošlost ne postane naša sadašnjost ili budućnost naše djece. Radi se o svima nama“, poručila je voditeljica komemoracije Irena Ivić, pozvavši zatim za govornicu ministra obrane Slovenije Marjana Šarca koji se također vrlo emotivno obratio prisutnima, poželjevši da i ova zajednička briga oko spomen-groblja u Kamporu, koje je podignuto u spomen žrtvama logora, među kojima su bili najbrojniji internirci iz Slovenije i Hrvatske, bude uzoran primjer prijateljstva između susjednih država Slovenije i Hrvatske s time da je u taj krug prijateljstva, danas kada je komemoraciji po prvi puta sudjelovala i jedna talijanska delegacija, pridodana i susjedna Italija.

Treba pri kraju reći da su ovu svečanost na spomen-groblju u Kamporu zajednički pripremili Grad Rab i Logorski odbor Rab-Gonars, uz napomenu da je program osmislio gospodin Iztok Pipan. Tijekom odvijanja programa pred okupljenima su nastupili izuzetno kvalitetni slovenski glazbenici; Brass kvintet s udaraljkama Orkestra slovenske vojskeTrio slovenske braće JemcDaneMatija i Karlo, a ugodno je sve iznenadio sve prisutne, osobito Rabljane nastup najmlađe sudionice u programu, saksofonistice Mare Španjol, učenice drugog razreda OGŠ „Ivana Matetića Ronjgova“, odjeljenja u Rabu, kao i nastup izvrsne mlade rapske sopranistice Dajane Lupić, koju je u na harmonici popratio umjetnik iz Slovenije Nejc Jemc.

Većina prisutnih na komemoraciji, po odlasku iz kompleksa spomen-groblja, zaustavila se na dijelu prometnice kroz Kampor da bi i uz podignutu spomen ploču žrtvama ženskog i dječjeg dijela logora položili vijenac i zapalili svijeće.

(rabdanas.com/Ivica Hodak)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave