Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Orban podržao Dodika: RS je počasni susjed Mađarske, bog blagoslovio Srbe

(Foto: Wikipedia) Viktor Orban

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je otvoreno podržao Milorada Dodika u njegovoj kandidaturi za predsjednika Republike Srpske.

U kratkom videoobraćanju Orban nijednom nije spomenuo državu BiH, ali je zato Republiku Srpsku nazvao “počasnim susjedom Mađarske”, piše Klix.

“Mađarska i Srbija su susjedi, ali Mađarska i Republiku Srpsku smatra svojim počasnim susjedom. Zato je ono što se kod vas događa veoma bitno za nas. Ima utjecaja na Mađarsku i na cijelu regiju, ali, naravno, također utječe i na vaše živote, dakle na živote naših prijatelja”, govori premijer Mađarske u videu.

“U Dodiku sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir”

Orban je također rekao da se izbori održavaju u Republici Srpskoj, a Dodika je nazvao “vašim predsjednikom”, iako je on član Predsjedništva BiH.

“U Republici Srpskoj predstoje važni izbori. Dobro poznajem vašeg predsjednika, gospodina Dodika, koji je dobar prijatelj Mađarske i mađarskog naroda, a i ja sam ponosan na naše prijateljstvo. U njemu sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda.

Oduvijek sam podržavao Dodika i zato želim i ubuduće surađivati s njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to. Bog blagoslovio sve Srbe na cijelom prostoru Balkana”, kazao je Orban u videoobraćanju.

Klix piše da je obraćanje jednom narodu, umjesto svim građanima neke države, neuobičajeno. Također, navode da je Orban potpuno ignorirao BiH u svom govoru.

Dodik unatoč agresivnoj kampanji zaostaje za Trivić

Orban je ranije je najavio kako će njegova vlada blokirati svaki pokušaj da se na razini Europske unije uvedu sankcije Dodiku zbog stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i prijetnji secesijom RS-a.

Dodik je ranije odlučio kako se na izborima zakazanim za 2. listopada neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu iako na to ima zakonsko pravo. Odlučio se natjecati za poziciju predsjednika RS-a, a planira da ga u Predsjedništvu BiH zamijeni sadašnja entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

Jedna od rijetkih anketa čiji su rezultati javno objavljeni pokazala je kako Dodik, unatoč agresivnoj izbornoj kampanji, zaostaje za kandidatkinjom ujedinjene oporbe Jelenom Trivić.

Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ovaj tjedan rezultate navodnog istraživanja jedne mađarske agencije u kojoj stoji kako je Dodik u prednosti.

Index Vijesti

Facebook
E-mail