Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Europa na putu prema desnici?

(Foto: Wikipedia) FIR

Svatko tko pogleda izborne rezultate zadnjih tjedana u Švedskoj i Italiji neizbježno dolazi do zaključka da je izborni napredak ekstremne desnice napravio velike korake.

Već ovog ljeta svjedočili smo da je na francuskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima ekstremna desnica Marine Le Pen proširila svoj politički utjecaj u zemlji i parlamentu uz značajne dobitke u glasovima. Stranka francuskog predsjednika više nije ostvarila vlastitu većinu u vladi. Stoga se treba bojati da će najavljeni zakoni usmjereni protiv društvenog standarda i sindikalnih prava biti formulirani u interesu ekstremne desnice, jer ovise o njihovoj dobroj volji. Dakle, Le Pen – iako sama nije u vladi – ima izravan utjecaj na francusku politiku.

Slična je situacija i u Švedskoj, gdje su “Švedski demokrati”, otvoreno rasistička stranka proizašla iz okruženja neofašističkih huligana, ne samo postali druga najjača stranka u švedskom parlamentu, nego i kao članica desničarske stranke i desničarske koalicije, pomogla je srušiti socijaldemokratsku vladu lijevog centra. Još nije jasno hoće li Švedski demokrati biti zastupljeni u novoj desnoj vladi. No, niti to nije primarni cilj ove stranke. Njihov cilj je vidjeti kako se švedska politika prema strancima mijenja u njihovom rasističkom smjeru. Također zagovara smjer socijalne politike koji se najbolje može opisati sloganom “Švedska na prvom mjestu”. Riječ je o politici koja zastupa nacionalistički socijalni rasizam sličan Donaldu Trumpu i drugim desnim populističkim pokretima. Budući da nema bojazni da će desničarska vlada promijeniti NATO orijentaciju forsiranu nakon rata u Ukrajini, iz Europske komisije dosad nije bilo kritika na tu politiku.

Rezultati u Italiji su dramatičniji. Istini za volju, već je bilo očito da će ekstremna desnica ostvariti značajne dobitke na talijanskim parlamentarnim i senatorskim izborima. Ipak, izborni rezultati su za antifašiste višestruko zastrašujući. Predsjednik ANPI-a Gianfranco Pagliarulo čak je ovaj rezultat vidio kao prijetnju antifašističkom ustavu zemlje.

Prvi problem je značajan pad izlaznosti birača, koji je sada oko 63 %. Gledajući političke rasprave prije izbora, gdje je svima jasno artikulirana opasnost od otvorene desne vlade, ovaj pad izlaznosti opasan je signal političke rezignacije lijeve i demokratske strane.

Druga velika opasnost može se pronaći u sastavu desnog saveza koji je donio ovaj uspjeh. Daleko najjača sila je Fratelli d’Italia, otvoreno fašistička organizacija koja do danas pokazuje visok afinitet prema Mussolinijevom fašizmu. Iako mediji njezinu čelnicu Giorgiu Meloni pokušavaju prikazati kao tobože “umjerenu”, to ne odgovara političkim stavovima koji se propagiraju. Čak ni Matteo Salvini, čija je Lega očito izgubila glasove, ipak nije kažnjen zbog svoje rasističke politike prema izbjeglicama, nego zato što je Meloni dala još više sociopolitičkih obećanja u korist “malih ljudi”.

Treća velika opasnost leži u novom odnosu snaga u parlamentu i senatu, gdje ekstremna desnica ima ugodnu većinu u svakom domu. Oni ne mogu samo “vladati”, već se i političkim vjetrom u leđa približavaju svom cilju promjene antifašističkih načela talijanskog ustava.

FIR i njegove federacije članice vide ove izborne rezultate s velikom zabrinutošću. Zajedno ćemo ocijeniti te događaje na međunarodnoj antifašističkoj konferenciji u Beogradu.

FIR obećava svojim savezima članicama u svim zainteresiranim zemljama da će svojim mogućnostima podržati njihovu borbu za očuvanje antifašističkog naslijeđa.

FIR/Federation internationale des resistance

Facebook
E-mail