Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Opet odbijena registracija Hrvatske pravoslavne crkve

(Foto: Wikimedia Commons) Ilustracija

Odlukom Ministarstva pravosuđa i uprave odbijen je zahtjev da se Hrvatska pravoslavna crkva registrira kao vjerska organizacija

Ministarstvo pravosuđa i uprave opet je odbilo registraciju neprofitne organizacije Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice u Hrvatskoj. Vijest je, sa žaljenjem, donio portal Narod.hr čiji je vlasnik udruga U ime obitelji. Takozvana HPC, pod različitim vodstvima i ljudima, već se godinama nastoji registrirati kao vjerska zajednica. Zadnji koji to pokušava samozvani je arhiepiskop bugarski državljanin Aleksandar Radoev Ivanov.

Podsjetimo, HPZ je kao udruga registriran 2017. godine s ciljem, kako su naveli, ‘revitalizacije Hrvatske pravoslavne crkve nestale u Drugom svjetskom ratu te duhovnog razvitka i unapređenja kvalitete života – pojedinaca kroz učenje o pravoslavlju kao takvom’.

Iza ove pravne formulacije krije se želja radikalnih hrvatskih nacionalista koji nemaju nikakve veze s pravoslavljem, da preko autokefalne pravoslavne crkve u Hrvatskoj, nalik na HPC koju su u vrijeme Drugog svjetskog rata formirali ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ostvare svoje političke ciljeve.

Poput poglavnika Ante Pavelića, koji je u tu svrhu angažirao ostarjelog arhiepiskopa jekaterinskoslavskog Germogena da bi tog odbjeglog Rusa u vrijeme najvećeg stradanja pravoslavaca na teritoriju NDH 1942. godine imenovao patrijarhom HPC-a (na kraju je ipak bio mitropolit).

Pokojni Ivo Matanović, osvjedočeni ljubitelj ustaške ideje, želio je obnoviti HPC, ali kako je bilo potrebno da udruga funkcionira najmanje pet godina i da ima najmanje 500 popisanih vjernika, u tome nije uspio. U međuvremenu je bilo niz međusobnih svađa koje su uvijek završavale istim ishodom.

Samozvanom arhiepiskopu Ivanovu u njegovim bogosluženjima društvo čine tipovi poput Marka Juriča, novinara protiv kojeg je DORH podnio kaznenu prijavu zbog govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice.

(Novosti/G. Borković)

Facebook
E-mail