Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ODRŽANI 15. DANI ANTIFAŠIZMA U OPATIJI (15. DAF)

Kao i prethodnih 15 godina prve srijede ožujka mjeseca započeli su Dani antifašizma u Opatiji, a završili su u petak, tri dana kasnije. Tijek događanja sa time u vezi skupili smo u nastavku…

(Foto: opatija.hr)

Uvodna pressica (27. veljače)

15. Dani antifašizma u Opatiji s radnim naslovom „Zašto antifašizam danas?“ održat će se od 6. do 8. ožujka u Vili Antonio. Program manifestacije na prethodnoj konferenciji za novinare predstavili su organizatori: predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, tajnica UABA-e Suzana Ivaničić, počasni predsjednik i utemeljitelj manifestacije Oleg Mandić, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumićića Boris Barbarić i dr. sc. Sanja Simper, profesorica povijesti u opatijskoj gimnaziji te gradonačelnik Fernando Kirigin.

– Iznimno sam zadovoljan što se tradicija održavanja Dana antifašizma u Opatiji nastavlja. Antifašizam je važan dio povijesti našega naroda, što trebamo isticati i biti ponosni jer je na antifašističkom temelju nastala i moderna Republika Hrvatska. Antifašističke vrednote temelj su i Statuta Grada Opatije, kao i svih demokratskih društava moderne Europe kojoj pripadamo. Jednako tako, važno je odgajati mlade generacije u duhu tolerancije i ravnopravnosti među ljudima. Naša opatijska Gimnazija Eugena Kumičića od samoga početka održavanja Dana antifašizma aktivno je uključena u manifestaciju, na čemu ravnatelju i profesorima posebno zahvaljujem, kazao je gradonačelnik Kirigin.

15. Dani antifašizma počinju Danom za mlade 6. ožujka u Vili Antonio od 12 sati predstavljanjem rezultata ankete o antifašizmu provedene u opatijskim srednjim školama i osnovnoj školi. Bit će predstavljen i projekt Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka „Reci NE neofašizmu“.

Drugi dan, 7. ožujka, donosi večer filma na kojoj će od 17 sati biti prikazan film goranskog redatelja dokumentarnih filmova Rasima Karalića „Sjećanja na Kampor“  iz 2012. godine. Nakon projekcije bit će održana panel rasprava s autorom uz moderiranje Nevena Šantića.

Ovogodišnji Dani antifašista završavaju 8. ožujka uz okrugli stol „Zašto antifašizam danas?“ od 17 sati. O ugroženost suvremene demokracije i načinima otpora novom barbarstvu govorit će Zoran Pusić i dr. sc. Željko Bartulović s riječkog Pravnog fakulteta uz moderatora Nevena Šantića.

Počasni predsjednik Opatijske UABA-e Oleg Mandić, na konferenciji za novinare, prisjetio se začetaka ove važne opatijske manifestacije koju su inicirali profesorica Tanja Matetić i on, upravo s ciljem da se ne zaborave neki iznimno važni trenuci hrvatske antifašističke povijesti, ali i da svi građani budi osviješteni kako je svaki oblik fašizma zlo i poguban za zdravi razvoj društva.

Svečano otvorenje + Dan za mlade (1.dan: 6. ožujka)

Otvoreni su 15. Dani antifašizma u Opatiji koji traju od 6. do 8. ožujka s naslovom „Zašto antifašizam danas?“

U Vili Antonio predstavljeni su rezultati anketa o antifašizmu provedenih u opatijskim srednjim i osnovnoj školi. Predstavljen je i projekt Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka „Reci NE neofašizmu“.

I samo današnje je otvaranje bilo posvećeno mladima, s ciljem neprestanog ponavljanja činjenica iz naše moderne povijesti, ali i dobrih praksi širom svijeta o važnosti njegovanja kulture tolerancije, dijaloga i uvažavanja drugih i drugačijih.

Prigodnim su se riječima nazočnima obratili predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumićića Boris Barbarić te gradonačelnik Fernando Kirigin.

Večer filma (2.dan: 7. ožujka)

Drugog dana ovogodišnjih Dana antifašizma u Opatiji održana je tradicionalna Večer filma kojom je prilikom prikazan dugometražni dokumentarac “Sjećanja na Kampor” (Hrvatska, 2012., 87min.). Nakon toga se razvio zanimljiv dijalog između režisera filma Rasima Karalića i moderatora priredbe Nevena Šantića. Ubrzo su se umiješali i brojni zainteresirani gledaoci, tako da je “večer” trajala mnogo dulje od najavljenog.

Javna tribina (3.dan: 8. ožujka)

Dugi niz godina Dani antifašizma u Opatiji završavaju Trećeg dana i to Javnom tribinom koja ujedno daje ime i čitavoj manifestaciji. Ovogodišnji 15. DAF “radio” je pod naslovom “Zašto antifašizam danas”. Jučerašnja Javna tribina kao podnaslov imala je: “Ugroženost demokracije i načini otpora novom barbarstvu”. Uz moderatora Nevena Šantića sudjelovao je eminentni zagrebački antifašist Zoran Pusić, dočim se najavljeni prof. Željko Bartulović obratio prisutnima napisanim sastavkom na temu, obzirom da je bio spriječen nazočiti.

U početku je prof. Sanja Simper predočila anketu o antifašizmu provedenoj u opatijskim školama. Na opće zadovoljstvo rezultati su pozitivniji od onih dostupnih iz ostatka Hrvatske. Kasniji javni razgovor Šantić-Pusić dopunjen brojnim pitanjima i stanovištima zainteresiranih gledalaca zadirao je u aktualne probleme i sukobe (Ukraina, Izrael, USA), te posebno na njihov odraz na naše krajeve.

Priredba se održavala 8. ožujka, na Dan žena, pa je svaka žena pri ulazu bila počašćena crvenim karanfilom.

UABA Grada Opatije

Facebook
E-mail