Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Održana Izborna skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH

(Foto: privatna arhiva)

U Zagrebu je 16. prosinca 2023. održana Izborna skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na kojoj su prihvaćeni Programski i Financijski izvještaj za proteklo mandatno razdoblje 2019-2023, Programski zadaci SABA RH u mandatnom razdoblju 2024-2028, Program rada i Financijski plan za 2024. godinu, te su izabrani predsjednik SABA RH, članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora, članovi Savjeta SABA RH i likvidator.

Donesena Odluka o osnivanju “Zaklade Vladimir Nazor” te usvojena “Deklaracija o poticanju imena značajnijih antifašistkinja i antifašista”


Članovi Izborne skupštine donijeli su Odluku o osnivanju “Zaklade Vladimir Nazor”, putem koje će se revalorizirati povijesne stečevine, te pratiti suvremena događanja i organizirati tematske rasprave o antifašizmu danas, uz poticanje educiranja mladih istraživača. Skupština je usvojila i “Deklaraciju o poticanju imenovanja geografskih toponima, ulica i trgova imenima antifašistkinja i antifašista”.

Izabrani članovi upravnih tijela SABA RH


Na temelju prijedloga županijskih zajednica i saveza za kandidate za predsjednika SABA RH istaknut je Franjo Habulin, predsjednik u mandatu 2019 – 2023. Članovi Izborne skupštine SABA RH izabrali su Franju Habulina za novog predsjednika SABA RH. Na prijedlog županijskih zajednica i saveza za potpredsjednike Saveza izabrani su: za antifašističke udruge s područja Dalmacije Vesna Ugrina, s područja Istre Edo Jerman, s područja Primorsko-goranske regije Dinko Tamarut s područja regije Sjeverozapadne Hrvatske Anica Desnica, s područja Zagrebačke regije Miroslav Delić i s područja regije Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Lazo Đokić. Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Ivana Posavec Krivec.

Neprimjeren je odnos državnih institucija prema antifašističkim organizacijama


U raspravi o radu i položaju SABA RH i antifašista, te uopće o ulozi antifašizma u Hrvatskoj članovi Izborne skupštine kritički su iznijeli svoje stavove. Odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti i društveni status Saveza, zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista u Republici Hrvatskoj krajnje je zabrinjavajući, ocijenjeno je u raspravi. Svjedocima smo sve veće eskalacije neofašističkih ispada organiziranih i neorganiziranih skupina i pojedinaca, uključivo i nekih stranaka i ponekih udruga nastalih iz Domovinskog rata. Negativna društvena klima više od dva i pol desetljeća usmjerena je na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a. Antifašistički borci nerijetko se prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaša i domobrana, kao rodoljuba i istinskih boraca za Hrvatsku. Na toj osnovi gradi se i odnos prema spomen obilježjima i njegovanju tradicija antifašizma. Sudionici Izborne skupštine založili su se za dosljedno poštivanje sadržaja Ustava RH , te posebno Deklaracije o antifašizmu koju je utvrdio Hrvatski sabor još 2015. godine, u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

SABA RH

Facebook
E-mail