Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ODLAZAK ZORE BENČIĆ: Zbogom, draga partizanska učiteljice

Prošlo je pet godina i osam i pol tužnih mjeseci kako je zauvijek otišao Miljenko Benčić, izuzetni omiljeni čovjek, narodnjak, borac, drug, antifašista i privrednik – ime kojeg je upisano zlatnim slovima među najzaslužnijim ljudima za pripojenje Istre matici domovini Hrvatskoj. Za njim, u vječnost, u 97. godini otišla je 20. rujna 2021. njegova supruga Zora, koja je s njim, gorostasnim, kroz buran život, koračala rame uz rame pružajući mu nesebičnu ljubav i neizmjernu potporu u svemu velikom što je učinio.

Zora je bila skromna osoba uvijek dostojna poštovanja, vedrog i ponosnog karaktera. Za Miljenka se udala 1946. godine i živjela s njim u skladnom braku do kraja njegovog života. Rodile su im se dvije kćeri, Nadija i Gorana, unuk Igor i dvije unuke Silvija i Marija. Briga o svima njima bila im je uvijek iznad svega, a njihov topli dom bio je uvijek mjesto dragog familijarnog okupljanja koja je najčešće predvodila Zora.

Rođena u seljačkoj obitelji 9. srpnja 1925. godine u Tupljaku, Zora, partizanska učiteljica podno Učke, vjerno je pratila revolucionara Miljenka u svim najtežim i najljepšim borbenim godinama, ratnim i poratnim, u ostvarenju velikog sna da se Istra konačno nađe u okrilju matice zemlje Hrvatske. Zajedno s njim bila je pripadnica onih generacija Istrana i Istranki koje su stasale u vrijeme kada je Istra bila dio Italije u kojoj je, upravo u to doba, vladao fašizam.

Djetinjstvo i ranu mladost provela je u rodnom kraju i, kao i njezin suprug Miljenko, odgajana je u narodnom duhu, s visokim ljudskim i moralnim vrednotama. Bilo je to vrijeme kada se u Istri nije moglo i smjelo govoriti, pjevati, promišljati. Hrabro i riskantno plemenita učiteljica, kao i više njezinih istarskih kolegica, učila je djecu pisati i čitati materinjim jezikom. Bilo je to njihovo oružje protiv fašizma i nacizma, dok se njezin dragi Miljenko s braćom i sestrama, Titovim partizanima i partizankama, borio kao Nazorov mitski junak Veli Jože, da Istra bude slobodna, jer ništa nije vrjednije od slobode.

Zora je bila prepuna ljubavi i nježnosti za djecu koju je učila kao za svoje rođene Nadiju i Goranu. Nakon što je Istra priključena matici zemlji Hrvatskoj, Zora je aktivo sudjelovala u društvenom životu zajedno sa svojim suprugom Miljenkom i ostat će u lijepom sjećanju svih koji su je poznavali kao uzoran primjer nesebičnosti i plemenitosti, istinske dobrote i poštenja.

Posljednji ispraćaj Zore Benčić bio je 22. rujna 2021. iz gradske kapele u Pazinu, a potom ukop na Gradskom groblju u Poreču.

(Glas Istre /Asim Čabaravdić )

Facebook
E-mail