Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Letinić pred Dukićem i Longinom: Crkva i vlast toleriraju ustaške simbole

Foto: 057info (L. P.)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, predstavnici gradske i županijske vlasti, danas su pred spomen pločom na Peglici obilježili spomen na 25. rujna – Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom.

Obilježavanje nije prošlo bez tenzija – iako je spomen-ploča podignuta u koordinaciji s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom, zbog čega na njoj kompromisno nema oznake petokrake, a obilježavanju su nazočili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin, predsjednik Udruge Miljenko Letinić zamjerio je omalovažavanje tekovina NOB-a u javnom prostoru.

– Lijepo je što smo se našli u ovakvom sastavu. Moram ipak reći da smo mi antifašisti ogorčeni na odnos građana i institucija prema našim događanjima iz NOB-a. Ovaj dan bi trebao biti svečano obilježen u svim kalendarima gradske i županijske uprave. Grad je pun ustaških i nacističkih grafita, iznad ustaškog znaka ucrtan je križ, što znači da se s time slažu i Crkva i vlast, govorio je Letinić dok je među uzvanicima vidljivo počela rasti nelagoda.

– Okupili smo se zbog drugih stvari, možemo sjesti i pričati o tome, sada nije prigoda, prekinuo ga je Longin.

– Nemamo priliku da drugima to kažemo, stigao je još reći Letinić prije nego su se okupljeni razišli.

(057 Info / L.P.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave