Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odana počast sestrama Baković

(Foto: Nenad Jovanović) Delegacije antifašista i Grada Zagreba odale su počast sestrama Baković

Dan žena prilika je da se sjetimo naših pretkinja, koje su dale svoje živote za bolje sutra. Nažalost, ovo je jedino spomeničko mjesto u Zagrebu s imenima sestara Baković gdje se može položiti vijence kao znak sjećanja, rekla je Rada Borić

Više antifašističkih organizacija na čelu sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), uz delegaciju Grada Zagreba, obilježili su Međunarodni dan žena – osmi mart odavanjem počasti sestrama Rajki i Zdenki Baković, antifašistkinjama koje su 1941. položile svoj život u borbi protiv okupatora i ustaša.

Predstavnici Grada i antifašista položili su vijence i ruže na njihova poprsja na početku Prolaza sestara Baković, koji je nakon višegodišnjeg inzistiranja, dobio isto ime. Tom prilikom čelni ljudi SDP-a podijelili su i prigodne karanfile većem broju okupljenih žena, a izjavu Maje Jelinčić, predsjednice AFŽ-a, pročitala je jedna od članica Elena Pilićeva Čorko.

Radu Borić, izaslanicu gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koja je uz predsjednika gradske skupštine Joška Klisovića predstavljala gradske vlasti, pitali smo zašto je važno da se na Dan žena sjetimo sestara Baković i svih antifašistkinja koja su se borila za ženska prava.

– Ovo je prilika da se na današnji dan sjetimo naših pretkinja, ne samo svjetskih sufražetkinja, već i žena koje su za emancipaciju i ženska prava dale svoje živote, a to su bile i antifašistkinje, socijalistkinje i komunistkinje. Sviđalo se to kome ili ne, te žene su zaslužne za prava koja su izborena i koja sada imamo. Nažalost, prava koja imamo svakodnevno su ugrožena i kako stvari izgledaju, ona nisu zauvijek, nego smo se za to morali izboriti. Nažalost, ovo je jedino spomeničko mjesto u gradu s njihovim imenima gdje možemo položiti vijence kao znak sjećanja – rekla nam je Rada Borić.

Pitali smo je i što se desilo od prethodnog dana žena do ovog.

– Lani sam po prvi puta došla kao izaslanica gradonačelnika Zagreba jer Grad Zagreb želi odati počast, ne samo ženama koje su položila svoje živote u borbi za ljudska prava i prava žena, već želi unaprijediti položaj žena u samom Zagrebu, vezano uz reproduktivna i radna prava žena, a posebice nasilja nad ženama. Mogli bismo reći da oko ženskih prava imamo korak unazad. Ništa se u tom pogledu nije dogodilo, već sedmu godinu nemamo nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, a svjedočimo i prijetnjama ženama i brutalizaciji nasilja. Lani je ubijeno 13 žena i zbog toga se moramo zabrinuti – kazala je Borić i naglasila da čak Mariju Jurić Zagorku, brendiraju na seksistički način, referirajući se na slučaj kad su HTV-u pozivali na diranje grudi prve hrvatske feministice.

– Seksizam je prvi korak našeg nazatka, i on je vidljiv svakodnevno, a kad se desi, onda se kaže “mi smo se malo šalili”. Ne može se javna televizija ponašati tako prema ženama. A prije neki dan na okruglom stol o pravosuđu u emisiji Otvoreno nije bilo ni jedne žene; zar netko misli da nema žena koje bi jednakopravno razgovarale o pravosuđu u Hrvatskoj, rekla je Borić.

Nakon polaganja vijenaca slijedilo je prigodno obilježavanja Dana žena u sjedištu SABA RH.

Podsjetimo da su 24-godišnja Rajka i 21-godišnja studentica Zdenka Baković u Zagrebu, gdje su držale trafiku u kojoj se nalazio ilegalni punkt (javka), doselile iz Bolivije. Održavale su vezu KPH s partizanima i Vrhovnim štabom. Netko ih je izdao, pa su ih ustaše uhapsile, mučile i tražile da izdaju druge ilegalce, ali im one nisu ništa otkrile. Rajka je 29. decembra 1941. umrla od posljedica mučenja, a Zdenka se bacila s prozora istražnog zatvora u Zvonimirovoj. Rajka Baković 1953. proglašena je narodnim herojem.

Tokom 90-ih Prolaz sestara Baković preimenovan je u Miškecov prolaz, nazvan po lokalnom prosjaku, a njihove biste uklonjene, ali je nakon višegodišnje borbe prije desetak godina vraćeno njihovo ime.

I za kraj zanimljiv detalj: u Nišu je sve vrijeme postojala i postoji Ulica sestara Baković, kao i njihova bista podignuta 1988. godine povodom bratimljenja jedne zagrebačke mjesne zajednice, nazvane njihovim imenom, i niške MZ Čair. To je danas jedan od pet spomenika u Nišu koji je posvećen ženama narodnim herojima.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave