Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Od Sošica do Sjeničaka

Godišnjica osnivanja 13. proleterske udarne brigade Rade Končar, kroz koju je prošlo preko 10 hiljada boraca i koja je dala 13 narodnih heroja, obilježena je na tri mjesta važna za njeno osnivanje i djelovanje

Hrvatski i slovenski antifašisti u Radatovićima

U Sošicama i Radatovićima na Žumberku te u Gornjem Sjeničaku na Kordunu, antifašisti iz Hrvatske i Slovenije obilježili su 79. godišnjicu formiranja 13. proleterske udarne brigade Rade Končar. Na spomen kosturnicu u Sošicama gdje je sahranjeno 380 poginulih boraca brigade, na spomenik u Radatovićima te na spomenik u mjestu formiranja brigade u Gornjem Sjeničaku su položeni brojni vijenci i upaljene svijeće u čast stradalih partizana.

U Sošicama gdje su prisustvovali antifašisti iz Karlovca, Zagreba i Zagrebačke županije, prigodno se obratio, član predsjedništva udruženja antifašista iz Samobora Janko Jelinić. U Radatovićima su vijence položili predstavnici susjedne slovenske Općine Metlika Martina Legan Janžekovič, zamjenica načelnika općine i Barbara Vraničar, članica Općinskog vijeća Metlike. Bio je tu i predsjednik antifašista Metlike Milan Travnikar.

Borci 13. proleterske su 26. novembra 1942. godine, zajedno sa slovenskim partizanima oslobodili Suhor i Metliku u Beloj Krajini te tako otvorili put prema oslobođenju Novog Mesta i Dolenjske. Obilježavanju u Gornjem Sjeničaku je prisustvovalo pedesetak ljudi, među njima dožupan Dejan Mihajlović i Stjepan Mrežar, pročelnik Ureda karlovačkog gradonačelnika. O samoj 13. proleterskoj je govorio predsjednik karlovačkih antifašista prof. Miroslav Delić.

– Desetog decembra 1942. godine brigada je imala 556 boraca, a kroz nju je ukupno prošlo preko 10 hiljada boraca od kojih je 2.400 poginulo u borbama. Početkom novembra 1943. brigada ulazi u sastav Prve proleterske udarne divizije. Pred nama je zadaća očuvati tradicije ove legendarne brigade. Ako slovenski antifašisti, daju zavjet da će to učiniti, onda je naša dužnost višestruko veća. Nije Sjeničak izabran slučajno kao mjesto formiranja brigade: izabran je zbog povoljne lokacije, zbog razvijenog partizanskog pokreta i zbog mogućnosti popunjavanja brigade borcima – zaključio je Delić. Brigada je odlikovana najvišim odlikovanjima u SFRJ i dala je 13 narodnih heroja.

(Novosti / M. Cimeša)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave