Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obljetnica oslobođenja Dalmacije: “Oslobodili je partizani, obranili je branitelji”

Foto: Wikimedia.org

ZAJEDNICA udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA u Kninu je obilježila 77. godišnjicu oslobođenja Dalmacije od fašističke okupacije.

Prvo su na brdu Spas kod spomenika osloboditeljima u Kninu odali počast osloboditeljima Knina i Dalmacije, a potom položili vijence i održali prigodne govore. Iza podneva je u Kninskoj tvrđavi otvorena izložba slika Od pobjede 1945. do pobjede 1995., a zatim je promovirana knjiga Biblioteke VeDRA 1944. Oslobođena Dalmacija-Antifašizam danas.

Tajnik VeDRA-e Zoran Radman za Hinu je izjavio da je to bila najveća bitka koja se provodila na području Dalmacije, da je njome 3. prosinca oslobođen Knin, a sutradan i Dalmacija. Smatra da je uz Neretvu i Sutjesku to treća najveća bitka u kojoj su sudjelovali Dalmatinci i podnijeli najveće žrtve.

“U toj su bitki poginula 1884 borca, od kojih je njih 1445 bilo iz Dalmacije. Bitka za oslobođenje Dalmacije je trajala tri mjeseca, a ona za oslobođenje Knina mjesec dana. Bitkom Narodno-oslobodilačke vojske, posebno na prostoru Hrvatske, stvorena je Narodna Republika Hrvatska. Partizani su oslobodili Hrvatsku, a obranili su je dragovoljci Domovinskog rata u ratu 1991.-1995.”, kazao je Radman. 

“I bitka 1944. i Oluja 1995. bile su bitke za slobodu”

Poručio je da je vrlo važno da dalje “razvijamo istinu o narodno-oslobodilačkoj borbi, hrvatskom antifašističkom pokretu jer je na djelu prilična količina povijesnog revizionizma, što nije dobro”, smatra Radman i dodaje da to nije samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi.

Rekao je da su obje bitke, i ona koja je završila u prosincu 1944. i Oluja 5. kolovoza 1995., bile bitke za slobodu i one moraju biti povezane, ne smije biti nikakvih podjela.

“Bitke i događaji su vođeni u različitim povijesnim, društvenim, političkim i inim uvjetima i tu ne trebamo praviti komparacije što je bilo za što. To su različite povijesne okolnosti i mi ne možemo procjenjivati Drugi svjetski rat i borbu partizana s današnjim mjerilima. To moramo uvijek stavljati u kontekst tog vremena i to je temeljni zahtjev povijesne znanosti”, zaključio je na kraju Radman.

Uime predsjednika Zorana Milanovića na obilježavanju je bio njegov izaslanik general HV-a Luka Džanko, koji je položio predsjednikov vijenac, dok je umjesto potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, u Kninu bio voditelj Područnog odjela Šibenik Miroslav Cukrov.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave