Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 79. godišnjica bitke na Sutjesci

U subotu, 18. lipnja 2022. godine u Dolini heroja na Tjentištu okupilo se više tisuća antifašista iz svih nekadašnjih jugoslavenskih republika, a sada samostalnih država, kako bi obilježili 79. godišnjicu slavne bitke na Sutjesci.

Skup je organizirao Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini.

Položeni su vijenci i cvijeće brojnih delegacija antifašista te je održan prigodan kulturno-umjetnički program.

Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Valja istaknuti da je i ovdje, na Sutjesci, kako to već postaje praksa položen zajednički vijenac svih šest antifašističkih saveza država nastalih raspadom Jugoslavije. Položili su ga zajedno predsjednici saveza.

Slijedom te prakse, kako je ranije dogovoreno, na ovakvim skupovima neće biti šest obraćanja nego će to činiti jedan predstavnik u ime svih.

Ranije je dogovoreno da se u Dolini heroja obrati Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH. Ova praksa naišla je na plebiscitarnu podršku prisutnih antifašista, ali i pokazala jedinstvo antifašističkog pokreta i poslala snažnu poruku građanima i političarima u svim državama regije.

U nadahnutom obraćanju Sead Đulić je upravo insistirao na jedinstvu antifašističkog pokreta i njegovoj okrenutosti budućnosti, crpeći snagu i nadahnuće iz jedinstva Titovih partizana i herojstva sa Sutjeske.

Posebno oduševljenje svih prisutnih izazvalo je pozdravljanje dvojice partizana sa Sutjeske, Ive Karamatića i Petra Perišića, kurira legendarnog Save Kovačevića. Bilo je dirljivo vidjeti suze heroja Sutjeske.

U odličnom programu, koji je vodila Aida Krehić, sudjelovali su zbor RKUD ‘Proleter’ iz Sarajeva, Škola gitare ‘Galeb’ iz Jablanice i sjajni KIC POP zbor iz Podgorice”.

Bio je to dan ponosa, dan nadahnuća, dan sjećanja, ali prije svega dan okrenut budućnosti.

Radiosarajevo.ba

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave