Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 78. obljetnica Oborovske bitke

U subotu, 2. travnja 2022. godine u Oborovu je održana komemoracija u povodu 78. obljetnice Oborovske bitke. Jedno malo selo, smješteno na lijevoj obali rijeke Save, udaljeno od Zagreba tridesetak kilometara, bilo je 29. ožujka 1944. godine poprište krvave borbe, koju je vodila Druga moslavačka brigada i Posavski partizanski odred u okruženju s deseterostruko jačim neprijateljem: Nijemcima, ustašama, domobranima i Čerkezima. Od ukupno 570 partizana koji su se u tom trenutku nalazili na području Oborova tog dana ih je poginulo 152.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, na komemoraciji je sudjelovalo desetak antifašističkih udruga iz zagrebačke regije pod organizacijom ZUABA-e Grada Zagreba i Zagrebačke županije i UABA-e Dugo Selo, a sudjelovale su i sljedeće udruge: SABA RH, UABA Velika Gorica i Orle, UABA Samobor, UABA ”Braća Ribar” – Črnomerec Zagreb, UABA Dubrava-Sesvete Zagreb, UABA Križ, UABA Ivanić Grad, UABA Sveti Ivan Zelina, a prisustvovale su i delegacije Grada Dugo Selo i Općine Rugvica, kao i saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec.

Predsjednik UABA Dugo Selo Marijan Krivec zahvalio se svim sudionicima na dolasku na komemoraciju unatoč vremenskim neprilikama te se zahvalio svim nazočnim udrugama, uz poseban pozdrav saborskoj zastupnici Ivanu Posavec Krivec, zamjenici gradonačelnika Grada Dugo Selo Jasminki Kokot Bambić te vijećniku u Općinskom vijeću Rugvice Velimiru Krznaru, koji je napomenuo ”kako su antifašistička borba u 2. svjetskom ratu i Domovinski rat, kao i žrtve tih bitaka, temelji suverene Republike Hrvatske te da im ovakvim komemoracija odajemo počast i održavamo sjećanje na njih”.

Potpredsjednik ZUABA-e i Boris Kovačić u kratkom govoru pozdravio je prisutne u ime ZUABA-e Grada Zagreba i Zagrebačke županije te je napomenuo kako riječi Velimira Krznara ohrabruju sve one kojima je antifašizam civilizacijsko opredjeljenje, ali i hrvatskom društvu u cjelini. Naveo je kako je najvažnija ostavština NOB-a ipak suvremena i suverena Republika Hrvatska, ali je naveo žaljenje nad činjenicom da se ta ista Narodnooslobodilačka borba obezvrjeđuje i omalovažava zbog izjednačavanja fašističkog i antifašističkog pokreta, uz napomenu kako sve dok ima ljudi koji su voljni sudjelovati u komemoriranju važnih skupova poput obljetnice Oborovačke bitke i drugih, postoji nada da Hrvatska i njezini građani naprave iskorak u pravom smjeru te da se trebaju uložiti napori u smjeru modernizacije i osuvremenjivanja rada svih udruga i njihovih članova te se još jednom zahvalio na dolasku svim prisutnima nakon čega je komemoracija završena.

Facebook
E-mail