Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Osječko-baranjskoj županiji

Antifašisti kod spomenika u Podgorju

U Osječko-baranjskoj županiji, povodom Dana antifašističke borbe i godišnjice ustanka naroda i narodnosti Republike Hrvatske, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Osijek, pod vodstvom predsjednika Dragutina Mijoča, i ove je godine organizirala polaganje vijenaca i cvijeća te evociranje sjećanja na spomenicima i spomen-kosturnicama poginulih partizana i žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu u Osijeku te u Paučju, Boroviku i Podgorju na području Đakova. U Osijeku je to obilježavanje tradicionalno održano u Perivoju kralja Tomislava, gdje su, uz predstavnike UABA Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije (OBŽ), vijence položile i delegacije Židovske općine Osijek, osječkog SDP-a, Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ te Udruge socijaldemokrata Osijek.

Centralno obilježavanje Dana antifašističke borbe u OBŽ održano je u Podgorju, gdje se okupilo pedesetak predstavnika antifašističkih organizacija iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te predstavnika pokrajinskih, općinskih i mjesnih odbora SUBNOR-a iz Vojvodine, odnosno iz Bačke i Srema. Okupljene antifašiste pozdravio je Miralem Hodžić, član Općinskog vijeća lokalne Općine Drenje, a prigodne govore održali su Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir i izaslanik predsjednika SABA RH, te Stevo Drača, predsjednik Općinskog odbora SUBNOR-a Apatin te član predsjedništva SUBNOR-a Autonomne pokrajine Vojvodine.

U programu obilježavanja u Osijeku i Podgorju učestvovao je prigodnim recitacijama i osječki pjesnik Milenko Vasiljević – “Čiko”. Poslije službenog dijela, za sve goste priređeno je druženje uz ručak u mjesnom Domu kulture.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail