Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Novcem RS-a obnovljena Spomen-kosturnica u Glini

Obnovu Spomen kosturnice u čast glinskih žrtava ustaških pokolja 70 godina nakon postavljanja, u vrijednosti višoj od 100.000 kuna, financirala je u cijelosti Republika Srpska

Ovdje leže nevine žrtve zloglasnih pokolja koje su u ljeto 1941. izvršili ustaški zločinci u službi fašističkog okupatora, koji su na zvjerski način usmrtili preko dvije hiljade sinova i kćeri srpskog naroda iz kotareva Glina, Vrginmost i Bosanska Dubica – piše na velikoj mramornoj ploči iznad Spomen kosturnice, koju je, u srpnju 1951. na glinskom groblju postavio Kotarski Odbor Saveza Boraca Glina.

U sedamdeset godina postojanja kosturnice, zub vremena učinio je svoje. Veliko mramorno zdanje prilično je oronulo, a prošlogodišnji potres još je više oštetio kosturnicu. Nekoliko mjeseci poslije potresa, rodila se ideja da kosturnica bude obnovljena. Inicijativu je, između ostalih, pokrenuo Milorad Arlov, jedan od potomaka žrtava ustaškog terora, predstavnik Vlade Republike Srpske i savjetnik generalnog direktora Radiotelevizije RS-a.

– Ja sam s Korduna i prije rata sam radio i živio u Topuskom. Majka mi je iz Blatuše a otac iz Trstenice. Na Svetog Iliju 1941. na svirep način pogubljena su četiri muškarca iz moje familije: djed Bogdan, njegova braća Milutin i Pero te moj pradjed Pantelija. Svi su oni, sa stotinama drugih, na prijevaru dovedeni na stratište i pogubljeni. Kada sam, u proljeće ove godine bio na ovome mjestu, vidio sam da je Spomen kosturnica prilično dotrajala, a da ju je potres dodatno devastirao. Nakon povratka u Banjaluku, predložio sam obnovu. Ideja je odmah prihvaćena i devet mjeseci kasnije okupili smo se oko obnovljene kosturnice. Obnovu koja je koštala više od 100.000 kuna, financirala je u cijelosti Republika Srpska. Stalno mi se u sjećanje vraćaju riječi patrijarha Porfirija koje je izrekao na nedavnoj komemoraciji u Jasenovcu, kada je u jednoj kratkoj rečenici definirao sve strašne događaje iz prošlosti naših naroda: “U Jasenovcu i Glini počinjeni su strašni zločini od strane ustaša nad srpskim stanovništvom. Na tim mjestima, u tom trenutku, osramoćen je čovjek i izdan Bog”. Kad god dođem na ovakva mjesta, ova misao patrijarha mi je na pameti i razmišljam o njegovim riječima – rekao je Milorad Arlov.

Ispred obnovljene kosturnice svećenici su održali opijelo, a podno velike mramorne ploče položeni su vijenci, ruže i zapaljene svijeće u spomen na žrtve. Svečanost u povodu završetka obnove kosturnice na pravoslavnom groblju u Glini nije propustila ni Mirjana Olujić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije iz redova srpske nacionalne manjine.

– Iako smo na mjestu gdje je tuga najjači osjećaj, sretna sam što je Spomen kosturnica obnovljena. Još je važnije što je sredstva za njenu obnovu osigurala Republika Srpska. Nema sumnje da nikakve administrativne granice ne mogu podijeliti narod niti zatrti njegov osjećaj za pijetet prema nedužnim žrtvama. Prisustvovanje ovom događaju ispunjava me tugom ali i ponosom – rekla je Mirjana Olujić. Nekoliko desetina građana okupilo se na groblju, a svatko od njih u ruci je držao ružu i upaljenu svijeću. Iz Bijelih Voda, na glinsko groblje došao je i Miloš Branković.

– Ovaj događaj vrlo je važan za nas Srbe. Raduje me što je kosturnica obnovljena. Još prije nekoliko godina upozoravao sam da je nakon 80 godina prilično dotrajala i da je treba obnoviti. Nedavni potres, prema svemu sudeći, ubrzao je obnovu. Raduje me i što su vlasti Republike Srpske pokazale razumijevanje i financirale obnovu, a što su predstavnici vlasti u Glini nazočni ovom događaju, čime iskazuju duboko poštovanje prema 2-300 nevinih žrtava ustaškog terora – rekao je Miloš Branković.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Gline Ivan Janković i njegova zamjenica Branka Bakšić. Privremeni otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj Davor Trkulja, održao je kratak ali vrlo emotivan govor.

– S jedne strane ovo sve me ispunjava tugom imajući u vidu da su odavde i moji korijeni. Moja majka rođena je u Bijelim Vodama, nedaleko odavde i porodično smo upoznati s ovim strašnim zločinom, o čemu sam slušao još kao dijete. Raduje me da je Spomen kosturnica obnovljena jer žrtve koje leže ispod ovog mramora to svakako zaslužuju. Osim toga smatram da odavanje počasti bilo kojim žrtvama na ovakvom i sličnim mjestima ne smije imati nikakve veze s dnevnom politikom. Ovdje leže nevini ljudi – naglasio je Davor Trkulja.

(Portal Novosti / Vladimir Jurišić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave