Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nova ljevica o seriji o NDH: ‘Hoće li Hrvatska i dalje plesati na sramotnom rubu, a ponekad i preko ruba ustašofilije?’

Nova ljevica u objavi na društvenim mrežama osvrnula se na prikazivanje HTV-ove serije o NDH te poručili da se time “otvara šansa osvještavanja zločinačkog karaktera te marionetske države”

(Foto: FaH)

“TJEDAN U KOJEM SU USTAŠE NAGLAS SPOMINJANE

Upravo završeno emitiranje HTV-ove serije o NDH, otvara šansu osvještavanja zločinačkog karaktera te marionetske države, kao i pogubnosti modela koji, na tragu NDH, izviru u hrvatskom javnom prostoru sve do današnjih dana. Postrojavanje ‘1. dragovoljačke bojne’ na glavnom zagrebačkom trgu, odluka saborskog Odbora za ratne veterane da ne osudi nazivanje ustaša i domobrana hrvatskom vojskom (autentična hrvatska vojska bili su partizani), planiranje 500.000 kuna u troškovima Sabora za odlazak službene delegacije na Bleiburg i dalje upozoravaju na snažan utjecaj revizionista i NDH nostalgičara u našem javnom i državnom prostoru.

S druge strane, austrijske vlasti najavljuju zabranu komemoracije na Bleiburgu jer je ‘odavanje počasti jednom fašističkom režimu’, a prije nekoliko dana austrijska vlada odlučila se i za zabranu ne samo povijesnih fašističkih simbola, značaka i zastave ustaša već i ‘skupina koje se pozitivno odnose na ustaški fašizam. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva’.

Kada će Hrvatska kao država staviti ustaše i njihove sljednike u zakonski okvir kao u civiliziranom susjedstvu, ili će i dalje plesati na sramotnom rubu, a ponekad i preko ruba ustašofilije?”, stoji u objavi.

https://www.facebook.com/watch/?v=1074730790035816

(Direktno / bkk)

Facebook
E-mail