Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Njemački povjesničar i stručnjak za NDH: Vučić je kalkulirano provocirao i uspio je

Foto: Shutterstock

NJEMAČKI povjesničar Alexander Korb, stručnjak za povijest Nezavisne države Hrvatske (NDH), kritizirao je pokušaj srpskog predsjednika da posjeti Jasenovac ocijenivši da se radilo o provokaciji, ali uspješnoj, prenosi Deutsche Welle. “Pokušaj posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu je kalkulirana provokacija koja je u potpunosti i uspjela”, rekao je Alexander Korb u razgovoru za Deutsche Welle.

Korb je rekao kako je Vučić svojom “akcijom” postigao sve što je htio i isprovocirao zabranu ulaska u Hrvatsku. “Hrvatsku stranu se takoreći prisililo da učini ono što je učinila, Zagreb nije dozvolio Vučiću ulazak na područje Hrvatske i sad na naslovnicima medija vidimo ono što Vučiću najviše odgovara”, kaže Korb.

“Radi se o političkoj igrici koju je inicirala vlada Srbije”

Smatra da je Vučić time instrumentalizirao žrtve Jasenovca. “Radi se o političkoj igrici koju je inicirala vlada Srbije. Igrici u kojoj ni hrvatska vlada nije ostavila najbolji dojam”, smatra Korb. Kaže da je Hrvatska trebala dopustiti ulazak Vučića u Hrvatsku i onda reagirati prosvjednom notom, ali da reakcija Zagreba nije bila “histerična”, kako to iznose srpski mediji, no da se “trebalo reagirati hladne glave”.

Korb predaje na Sveučilištu u Leicesteru i autor je standardnog djela “U sjeni svjetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Židova i Roma u Hrvatskoj 1941.-1945.”.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave