Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Njemački list o skupu na Bleiburgu: To je najveći sastanak fašista u Europi

Screenshot: Index

“Kratka vijest je zvučala banalno, a pritom je bila eksplozivna”, tako list Süddeutsche Zeitung (SZ) počinje svoj članak u kojem analizira moguću zabranu skupa u Bleiburgu u obliku u kojem se do sada održavao, prenosi Deutsche Welle.

A ta vijest je bila preporuka skupine stručnjakinja i stručnjaka, koja je po nalogu austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova izradila ekspertizu o bleiburškom skupu. Stručnjaci su mišljenja da sporni skup Hrvata na Lojbaškom polju kod Bleiburga u Koruškoj “treba zabraniti”.

Komisija preporučila zabranu

Vlada u Beču je jučer, nakon što joj je i službeno predočena ta ekspertiza, pokrenula inicijativu o “Izvještaju stručnjaka za Bleiburg”, o kojoj bi se u nacionalnom parlamentu trebalo uskoro i glasati. Ono što na prvi pogled zvuči kao uobičajena parlamentarna procedura, ipak nije sasvim “normalno”, piše SZ.

Minhenski list podsjeća da je trebalo proći nekoliko desetljeća da “prije svega uz pritisak Zelenih skupina pravnika, povjesničara, crkvenih predstavnika, policije i politike” na 110 stranica analizira i argumentira ono što se već odavno moralo dogoditi – “da se očito najveći skup fašista u Europi, koji se (uz dvije iznimke zbog korone) održava svake godine u svibnju u Koruškoj, više ne održava – barem ne u dosadašnjem obliku”, piše SZ.

Njemački list piše da se u Bleiburgu otvoreno nosilo i pokazivalo simbole, uniforme, zastave i drugo znakovlje fašističke NDH, ali i “hrvatskih paravojnih snaga”. Regionalne vlasti i Katolička crkva dugo nisu bili u stanju ili nisu htjeli postupati protiv toga, a ni protiv organizatora skupa, očito iz oportunitetnih razloga, pretpostavlja SZ: “Sve to bi sad trebalo biti drugačije.”

“Demotivacija ekstremnih desničara”

Skupina stručnjaka, naime, dolazi do zaključka da se skup koji službeno organizira “Počasni bleiburški vod” u dosadašnjem obliku više ne smije održati, da se mora ukloniti natpis na spomen-ploči na Lojbaškom polju, da će se proširiti i lista zabranjenih ustaških simbola, napominje minhenski SZ.

Ovaj list ipak prenosi i kako su austrijski stručnjaci skeptični oko toga hoće li odgovarajuće zakonske modifikacije doista biti dovoljne da se “demotivira ekstremne desničare oko njihovog godišnjeg okupljanja”.

Iako bi Austrija mogla definitivno zabraniti održavanje skupova u Bleiburgu u obliku u kojem su se održavali do 2019., to ne znači da je generalno zabranjeno održavanje mise za pokojne. “Ništa u načelu nitko nema protiv katoličke mise jer postoje i ‘neutralne zadušnice’, kod kojih se ne radi o ‘štovanju fašističke ideologije'”, zaključuje SZ.

“Široka potpora zabrani”

O Bleiburgu se opširno izvještava i u austrijskim medijima. Der Standard kaže kako u toj zemlji postoji “široka potpora zabrani blajburškog fašističkog skupa” te da samo stranka FPÖ odbacuje preporuku skupine stručnjaka o zabrani Bleiburga u dosadašnjem obliku.

Bečki list piše kako je “službeni povod održavanju skupa odavanje počasti tisućama ubijenih fašističkih ustaških vojnika nakon kapitulacije nacionalsocijalista”. “Oko 40.000 izbjeglih vojnika, koji su se borili uz naciste, tada je britanska okupacijski sila u Bleiburgu, zajedno sa članovima njihovih obitelji, isporučila Titovim komunističkim jedinicama, mnogi su oni ubijeni ili na licu mjesta ili tijekom povratka.”

Der Standard nastavlja kako se u prošlosti skup u Bleiburgu sve više pretvarao u mjesto na kojem su se okupljali pripadnici ekstremno-desnih skupina iz Hrvatske i Austrije te da su pritom oni pokazivali i zabranjene nacionalsocijalističke i fašističke simbole – čime su kršili austrijske zakone. Austrijski list također napominje kako skupina stručnjaka nema ništa protiv održavanja komemoracije za ubijene ljude, a ni protiv katoličke mise te zaključuje kako oni protuustavnim smatraju “okupljanje fašista” u Bleiburgu.

Kaiser: Povijesni revizionizam

Der Standard citira austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera (ÖVP) koji je rekao da je, “…uvažavajući ustavne norme, međunarodne obveze i sudsku praksu Ustavnog suda, skupina stručnjaka došla do zaključka da skup na način na koji se održao, posebice u 2019. i godinama prije toga, ubuduće treba zabraniti”. Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) je naglasila da se Republika obvezala “djelovati protiv aktivnosti koje se provode s ciljem obnove nacionalsocijalizma i generalno protiv svih oblika fašizma.”

U članku bečkog lista može se pročitati i izjava šefa koruške vlade Petera Kaisera (SPÖ) koji se, kako kaže, oduvijek borio protiv “povijesnog revizionizma desnih radikala” u Bleiburgu. Kaiser dodaje: “Sada austrijska savezna vlada na diplomatskoj razini mora objasniti da blajburškog skupa u tom obliku više neće biti.”

(Deutsche Welle, Index Vijesti)

Facebook
E-mail