Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nikola Nožinić: Donacije pogođenima

Pri podjeli pomoći nakon potresa prioritet su nam bili samci i oni koji više nisu mogli živjeti u svojim kućama, kaže predsjednik petrinjskog udruženja antifašista

Kako se antifašističko udruženje kojem ste na čelu snalazilo u posljednje dvije godine, pod ne baš uobičajenim okolnostima i mjerama?

Prije potresa, nastojali smo održavati redovite aktivnosti i sastanke unatoč epidemiološkim mjerama: odavali smo počast žrtvama fašizma na komemoracijama te organizirali okupljanje antifašista u Banskom Grabovcu i pored toga što je za skupove masovnije od 50 ljudi trebalo zadovoljiti posebne uvjete. Onda nas je zadesila prirodna katastrofa nakon koje smo terenski obilazili članstvo, jer smo u potresu i mi ostali bez prostorija; čak smo i za održavanje svoje lanjske skupštine morali unajmiti prostor. Najvažnije nam je da smo uspjeli organizirati komemoraciju u Banskom Grabovcu, u ovom kraju mjestu najvećeg stradanja od ruke ustaškog režima: tu je potkraj jula 1941. pobijeno gotovo 1.300 mahom nedužnih civila srpske nacionalnosti. Cijelu tu neredovitu situaciju olakšale su nam donacije naših kolega, poglavito antifašističkih udruga s Krka koje su nam nakon potresa slale uređaje, sanitarne potrepštine, odjeću i obuću. Mi smo, ponavljam, na terenu obilazili ljude i popisivali kome je pomoć najpotrebnija, odnosno tko je najviše nastradao. Prioritet su nam bili samci i oni koji više nisu mogli živjeti u svojim crvenim naljepnicama označenim kućama. Donacija je bilo i u novcu, pa smo 17.000 prikupljenih kuna raspodijelili na tri djela. U kriznim je situacijama teško nekoga izostaviti, a može se podijeliti tek koliko se ima. Osim Krčana, pomagali su nam, i to novčano, članovi slovenskog Saveza antifašista te SABA RH. Bilo je ideja da se sve novčane donacije odu jednoj osobi, no to smo u situaciji kad smo svi bili pogođeni morali odbiti, pa je tako devetero naših članova dobilo po pet hiljada kuna. Svi su među onima čije su kuće dobile crvene naljepnice.

Koliko petrinjska UABA ima članova?

Oko 250, s tim što u to ubrajam i pasivne članove, one koji plate članarinu ali ne sudjeluju osobno u aktivnostima. Morate znati da imamo dosta starijih članova, pa uskoro moramo revizijom provjeriti tko je uopće živ; primjerice, u samo četiri januarska dana ove godine izgubili smo njih troje. Radi svih tih činjenica, nakon potresa nismo pružali pomoć kao udruga, nego kao privatne osobe, ali s podjednakim entuzijazmom. Tako su naši članovi Nikola i Zrinka Ćorić bili među najaktivnijim pomagačima, premda su i sami ostali bez stana. Oni su čuvali i 90-ak posto arhivskih materijala udruge, koje smo sada smjestili u nekoliko kuća i garaža. Dakle, i to je razlog da nam hitno treba radni prostor.

Kako surađujete s ostalim antifašističkim udrugama, petrinjskim vlastima te organizacijama srpske zajednice?

S posljednjima odlično, nismo konfrontirani ni po kojem pitanju, uvažavamo se i redovito si međusobno pomažemo. Tomu pridonosi to što se zajednički borimo za očuvanje antifašističkih stečevina, unatoč različitim nacionalnostima naših članova i pripadnika. Također, sada za rad koristimo kontejner koji nam je ustupio SNV, premda moram ponoviti da nam što prije treba i prostor za smještaj arhivske građe. Od iste smo institucije zajednice dobili i laptop, jer što prije namjeravamo pokrenuti svoju web-stranicu i FB-profil, kako bismo lakše i učinkovitije komunicirali s članstvom i ostalim antifašistima iz cijele Hrvatske i regije. Nažalost, suradnja s petrinjskom gradonačelnicom nije toliko dobra: Grad nam nimalo ne pomaže, a ona od izbora nije našla za shodno da nas primi. Kad smo od nje zatražili pokroviteljstvo nad komemoracijom u Banskom Grabovcu, pitala nas je od čega bi se ono sastojalo; kazali smo joj da bi uglavnom bila riječ o imenima na pozivnicama i plakatima te, eventualno, nekih tisuću kuna ako nam ponestane novca za sitne potrebe. Nismo dobili ništa. Zato odlično surađujemo sa županijskom Zajednicom udruga, kao i glinskom i sisačkom antifašističkom udrugom.

Ovogodišnji planovi?

Pored komemoracija žrtvama u Banskom Grabovcu i partizanskim borcima palima u petrinjskom kraju, sudjelujemo u komemoraciji za policajce koji su 1990-ih stradali u ovdašnjim postajama. Osim toga, nastojimo voditi računa o spomenicima i obilježjima NOB-a, od kojih su mnogi devastirani, pogotovo kad je riječ o metalnim dijelovima. Do sredine ovog mjeseca planiramo održati novu izvještajnu skupštinu, a onda i prijem novih članova.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave