Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ni traga ni Glasa Istre

Novinarima Glasa Istre već je najavljeno desetak otkaza. Kako uopće možemo očekivati da će regionalni list opstati bez zaposlenih, pita se HND-ova Chiara Bilić

(Foto: Wikipedia)

Od prvog srpnja Glas Istre spaja se s Novim listom. Odluka je to slovačkog fonda J&T, koji pored Glasa Istre i Novog lista u svom vlasništvu drži i Zadarski list. Kako objašnjavaju, “proces poslovnog i tehnološkog integriranja pokreće se s ciljem smanjena troškova i racionalizacije poslovanja, zajedničkog nastupa na tržištima, posebno oglašavačkim, te postizanja boljih rezultata po svakom kriteriju”.

Međutim, postavlja se pitanje otkud potreba za rekonstruiranjem i racionalizacijom poslovanja jer se samo prije dvije godine glavni urednik Robert Frank hvalio da je istarski dnevni list “nikad stabilniji”, a i po prošlogodišnjem financijskom izvještaju vidi se da je Glas Istre bio u značajnom plusu.

Na “proces restrukturiranja” reagirali su iz Hrvatskog novinarskog društva i upozorili da se radi o gašenju koje djeluje kao početak procesa uspješne likvidacije Glasa Istre. “HND ne može prihvatiti ovakvo stanje i obratit ćemo se svim najvažnijim institucijama. Ovo je za nas prvorazredno političko pitanje.

Zanima nas znači li to daljnju devastaciju lokalnog novinarstva dijeljenjem otkaza zaposlenima u istarskom dnevnom listu”, piše, između ostalog, u dopisu HND-a upravama Novog lista i Glasa Istre. “Hrvatsko novinarsko društvo već godinama upozorava na situaciju u Glasu Istre i na uništenje nekad ugledne i snažne novine kojem je itekako kumovala i vladajuća politika.

Jesu li Novi list i Zadarski list iduće mete egzekucije jer teško se oteti dojmu da vlasnici ne znaju što bi s ovim, nekad slavnim medijskim kućama koje su za par godina svojeg upravljanja uspješno upropastili”, zaključuju u dopisu.

Chiara Bilić, aktualna potpredsjednica HND-a i bivša novinarka Glasa Istre kojoj je prije dvije godine, između dva kruga lokalnih izbora, uručen otkaz, za Novosti podsjeća da Glas Istre u njenom kraju nisu samo novine već brend.

– Nekada je kao jutarnja uzrečica vrijedilo: kruh, mliko i Glas Istre. Jednako važan kao kruh i mlijeko bio je i Glas Istre, kao nešto što nas ovdje hrani, a danas doslovno pada bez glasa. Generacije su srastale uz Glas Istre, koji je kao antifašističko glasilo printan 1943. Osamdeset godina poslije dobiva smrtonosan udarac, bez ikakvog otpora. Zadnje dvije godine pao je na najniže grane. Novinarima je već najavljeno desetak otkaza. Kako uopće možemo očekivati da će regionalni list opstati ako nema novinara? – pita Chiara Bilić.

– Naše novine idu prema svom kraju, da zauvijek zaključaju vrata. Kako je Glas Istre mogao propasti za dvije godine, da se mora stopiti s Novim listom? Novinari ne dobivaju odgovore na ključna, egzistencijalna pitanja, ne znaju što ih čeka. Zašto je do toga svega moralo doći, najbolje je pitati odgovorne u Ministarstvo kulture koji bi trebali znati tko su uopće vlasnici Glasa Istre i koja je bila njihova intencija kad su ulazili u hrvatske medije – napominje potpredsjednica HND-a.

 Dodaje da je politika koja guši medijske slobode jedan od glavnih razloga što novine, pogotovo lokalne i regionalne, slabe.

– Slizanost medija s vlašću postala je učestala i normalna stvar. Redakcije lokalnih listova i portala prepuštene su same sebi jer nisu pod lupom javnosti, nisu toliko društveno interesantne. Kako su velike redakcije prepušteni na milost i nemilost visoke politike i vlade, tako su lokalne redakcije prepušteni na milost i nemilost jedinica lokalne samouprave. Veza medija i politike čini začarani krug iz kojeg izlaze listovi koji nestaju – kaže Chiara Bilić.

(Novosti/Paulina Arbutina)

Facebook
E-mail