Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

‘Ne možemo ustaše i domobrane, odnosno HOS, zvati hrvatskom vojskom. Neoustaštvo je karcinom društva i to se mora maknuti’

Povjesničar Ivo Goldstein i dugogodišnja djelatnica Hrvatskog povijesnog muzeja te umirovljena muzejska savjetnica Nataša Mataušić za N1 su, među ostalim, komentirali odnos hrvatske vlasti prema NDH

Ivo Goldstein / zastava HOS-a (Izvor: Pixsell / Autor: montaža: tportal; Sanjin Strukić, Goran Kovačić)

Na pitanje je li Hrvatska poduzela korake da spriječi povijesni revizionizam, Mataušić je odgovorila da nije i da je za sve to kriva politika.

‘Političari će doći u Jasenovac i govoriti da je NDH bila zločinačka, ali će odmah nakon toga odobriti Thompsonov koncert. Tu je i pozdrav ZDS koji nije nikakav stari pozdrav nego je pod tom sintagmom tisuće ljudi slano u logore’, rekla je Mataušić za N1 televiziju. Goldstein se nadovezao tvrdnjom kako uvijek ima ono ‘ali’.

‘Ali, onda imate ali. Deset dana nakon Jasenovca se ide na Bleiburg i tamo se govori da je tamo stradala hrvatska vojska. Ustaše i domobrani nisu bili hrvatska vojska, oni su borili protiv hrvatske vojske, a to su bili partizani. Ne moramo partizane zvati hrvatskima, ali ne možemo ustaše i domobrane, odnosno HOS, zvati hrvatskom vojskom. Ne može se govoriti da je tamo ubijeno 200 tisuća ljudi, ne može se govoriti da su tamo ubijani žene i djeca jer to nije istina. Ne može se pričati o NDH kao o državi hrvatskog naroda kad je ona bila zločinačka i izdajnička. To neoustaštvo je karcinom hrvatskog društva i to se mora maknuti. ZDS je vrh ledene sante’, zaključio je Goldstein.

Polaganje vijenaca na Mirogoju povodom 77. obljetnice Bleiburga (Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL)

(T-portal / V.Mo.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave