Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Navijači i veterani prosvjedovali protiv micanja murala s nacističkom kacigom

(Foto: screenshot Facebook.com)

PRIPADNICI braniteljskih udruga i navijačke skupine Tornado organizirali su u Zadru prosvjed zbog inicijative i zahtjeva SDP-ovog gradskog vijećnika Danijela Radete da se ukloni mural za koji kažu da je posvećen hrvatskom vojniku, ali izgledom, preciznije kacigom, više podsjeća na nacističkog vojnika.

Prosvjed je održan ispred murala u Ulici Ante Starčevića, a organizator Boris Marin poručio je “da će se do kraja boriti da on ostane na svome mjestu i da ga nitko ne miče”.

“Okupili smo se u organizaciji zadarskog Tornada, uz naše postrojbe iz rata, dragovoljce i Zadrane, kao i goste koji su došli iz drugih krajeva, a koji su se borili u Zadru kada je najviše trebalo. Došli smo iskazati svoje nezadovoljstvo prijedlogom da se ovaj mural, koji nikome ne smeta, ukine”, izjavio je Marin.

Oko murala se već gotovo dva mjeseca lome politička koplja u Gradskom vijeću Zadra, a uklanjanje murala bio je i glavni SDP-ov uvjet za podršku proračunu.

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta tražio je od gradonačelnika Branka Dukića uklanjanje fašističkih obilježja na muralu, tvrdeći da nije riječ o slici hrvatskoga branitelja jer na glavi ima nacističku kacigu te grb koji ne pripada niti jednoj službenoj oznaci branitelja ili pripadnika Hrvatske vojske.

Prosvjed, na koji su došli i predstavnici nekih splitskih braniteljskih udruga, nije bio prijavljen policiji, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave