Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NAVIJAČI DINAMA U MILANU IZAZVALI VELIKI POLITIČKI SKANDAL: USTAŠKO-NACISTIČKI “MARŠ U MILANO” I OSRAMOTILI REPUBLIKU HRVATSKU!

U MILANU JE U SRIJEDU UJUTRO I NAVEČER, PREMA POLICIJSKIM IZVORIMA, DOŠLO OKO 4 TISUĆA NAVIJAČA ZAGREBAČKOG DINAMA KOJI SU IZAZVALI TUČNJAVU, A POTOM ULICAMA GRADA PROLAZILI I PJEVALI NEKU NERAZUMLJIVU PJESMU I STALNO DRŽALI DIGNUTE DESNE RUKE S NACISTIČKIM POZDRAVOM…

(Foto: Screenshot/YouTube)

Srijeda, 14. rujna 2022. godine bit će zapisan crnim slovima zapisana o skandaloznom incidentu koji su učinili oko 4 tisuća navijača iz Hrvatske, najveći broj navijača Bad Blue Boysa. Poraz Dinama od jake momčadi Milana nije nikakva sramota, ali je više nego sramotno ono što su priredili navijači, koji nisu športski navijači, već oni koji veličaju fašizam, odnosno ustaštvo i nacizam. Svjedoci o tom nenormalnom činu su mnogobrojni stanovnici Milana i video-zapis koji se prikazuje na mnogim medijima širom Apeninskog poluotoka, a zasigurno će ga prikazati i neki hrvatski mediji. Prema pisanju dnevnog športskog lista La Gazzeta dello Sport, najčitanijeg športskog lista u Italiji i koji izlazi u Milanu, skupina navijača okupila se kod Piazze Sempione, odakle su se u 15 sati uputili prema San Siru i da je uhićeno 14 izgrednika kojima su zaplijenjeni noževi, dimne bombe i palice.

Hrvatski ultrasi upali su u CityLife i kupci su evakuirani

Rimska La Repubblica, drugi najčitaniji talijanski dnevni list, od svoje dopisnice iz Milana u izvješću pod naslovom “Prvaci i ultrasi zagrebačkog Dinama upali u  CytiLife u Milanu: Kupci evakuirani”, navodi da je policija od jutarnjih sati bila pripravna jer su znali da na utakmicu dolazi oko 4 tisuća hrvatskih navijača. Kod navijača nađene su dimne bombe, teleskopske palice i nekoliko noževa. Ne zna se koliko će biti kažnjeni uhićeni ultrasi. Posebna je sramota da su navijači upali u spomenuti komercijalni centar, pa zbog njihova nereda su kupci morali napustiti CytiLife i otići u druge super-markete i trgovine. Portal Milano Today od 15. rujna, pod naslovom Sukobi nakon Milana i Dinama: sukobi ultrasa naoružanih palicama, 13 zaustavljeno”, među ostalim, javlja da je tijekom sukoba zaustavljeno 13 hrvatskih navijača (neki mediji pišu 14), zatim da je uhićeno još 36, od kojih su 23 osuđena. Kod jednog navijača, izjavio je načelnik Policijske postaje u Milanu Giuseppe Petronzi, nađeno je sedam noževa. Isto tako, uhićena su dvojica Milaneza. Jedan navijač iz Hrvatske je uboden u stražnjicu i prevezen u bolnicu. O utakmici i političko-športskom skandalu izvijestila su sva četiri kanala državne RAI i Berlusconijeve Canale 5 (najgledaniji u Italiji), Retequattro i Italia 1.

Proustaše se naslađuju “Maršu u Milanu” i nacističkom pozdravu

Zanimljivo da većina medija nije objavilo izvješća oštrog sadržaja protiv hrvatskih ultrasa, a nisu ih kritizirali za organizirani “Marš u Milano” kad su ulicama višemilijunskog grada marširali u crnim odorama i majicama te pjevali neku nerazumljivu pjesmu s podignutim desnim rukama. Bio je to nacistički pozdrav iz doba Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija Ducea i dr. Ante Pavelića. Gledao sam taj video-zapis koji su preuzeli mnogi portali u Italiji i dok ovo javljam nisam zamijetio da ga je prenio neki naš medij. Dobro su uživo odglumili ustašoidne Hrvate u Republici Italiji. Ne znam koliko je u “Maršu u Milano” sudjelovalo sinova, unuka i praunuka Pavelićevih ustaša. Siguran sam da su u tome, ako su vidjeli video-zapis, uživali novinari i glavni urednici tiskanih i elektroničkih ultradesničarskih i proustaških medija. To je za njih prava poslastica – svečanost, osobito za one koji ispod političkih pamfleta, uz potpis, objavljuju: Za dom spremni! Bog i Hrvati!

Talijanski neofašisti likuju ustaškim maršem ulicama Milana

Poslao sam e-mail prijatelju u Rim i talijanskom kolegi u Milanu s pitanjem kako reagiraju članovi neofašističkih organizacija i postfašističkih stranaka? Dobio sam odgovor kako likuju i uživaju da u Hrvatskoj postoje navijači takve vrste. Da podsjetim neke od tih organizacija i političkih stranaka, čiji su čelnici i članovi koji najvjerojatnije pohvalili marširanje s pjesmom i nacističkim pozdravom. To su bivši članovi neofašističke političke stranke MSI-DN (ugašena), čiji je glavni tajnik bio Gianfranco Fini, koji se zalagao da se uvede nacistički pozdrav, (inače prijatelj dr. Furija Radina), a taj isti Fini je prije dosta godina dao intervju splitskoj Slobodnoj Dalmaciji da su Istra, Rijeka i Dalmacije bile talijanske zemlje i da će opet postati (sic). To su, nadalje, militantne Ordine Nuovo i Forza Nuova, Fasci Italiani del lavoro (FIL), Fiamma Nuova, Rifondazione Fascista, CasaPoundItalia (CPI) i druge manje organizacije neofašističkog tipa. Ne treba zaboraviti da su te tzv. navijače iz Hrvatske zasigurno gledali preko malih ekrana predsjednica profašističke stranke Fratelli d’Italia Giorgia Meloni, čelnik ultradesničarske političke stranke Matteo Salvini (njemu je izdala knjiga neofašistička CasaPoundItalia, dakle blizak je neofašistima! – op. A. Č.) i predsjednik nekadašnje velike političke stranke (danas je minorna) Forza Italia Silvio Berlusconi, “kralj talijanskih medija”. Ta trojka se upravo priprema da preuzme vlast u Italiji…

Židovski europski kongres osudio nacističke pozdrave navijača Dinama

Glede nacističkog pozdrava Dinamovih igrača reagirao je bivši veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, koji je na Twitteru objavio: “STRAŠNO I TOTALNO NEPRIHVATLJIVO. OVO JE PROTIV OSNOVNIH VRIJEDNOSTI NOGOMETA! (pod. A. Č.). Gospodin Mor je priložio izjavu Europskog židovskog kongresa sa snimkom Dinamovih navijača kako ulicama Milana navodno uvode nacistički pozdrav. U toj osudi stoji: “APSURDNO ODVRATNO. NAVIJAČI ZAGREBAČKOG DINAMA IZVODE NACISTIČKI POZDRAV NA ULICAMA MILANA. SVIJET NOGOMETA MORA SE OSLOBODITI FAŠISTA I PRONOSITELJA MRŽNJE, MRŽNJE KOJA SE S NOGOMETNIH TERENA ŠIRI NA TRGOVE.” (pod. A. Č.). Srpski portal TIME.rs je 15. rujna objavio izvješće iz Milana pod naslovom “Milanović osudio navijačko pozdravljanje fašističkim pozdravom u Milanu” Enisa Zebića, koji je objavio da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio u diplomatskoj berbi grožđa nedaleko Jastrebarskog i izjavio: “Neće se ‘leba najesti. To uvijek vodi u probleme. Izblamirat će sebe, izblamirat Dinamo koji se taman počeo odricati tih gluposti. To je loše samo po sebi – nacizam je loš. Holokaust i ono što ide uz njega je najgore. Tada je dodao da govori “na neviđeno”, jer o konkretnom incidentu je saznao iz novinarskog pitanja. Tu izjavu objavili su još neki srpski mediji i Slobodnaevrope.org koja je objavila video-zapis o strašnom incidentu.

Zašto službena Hrvatska nije reagirala na skandalozni incident u Milanu?

Najprije moram naglasiti da je izjava hrvatskog predsjednika Milanovića na veoma niskoj razini i postavlja se opravdano pitanje: zar je srpski novinar morao nazvati Milanovića da mu da izjavu o nacističkom pozdravu Dinamovih navijača? Veliki političko-športski incident (blago rečeno) dogodio se u srijedu, a danas je petak. Što su u međuvremenu radili Jasenko Mesić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu i dr. sc. Stjepan Ribić, generalni konzul u Milanu? Ako su bili spriječeni da barem preko malih ekrana gledaju utakmicu Milan-Dinamo 1-3 (možda su je gledali), imali su konzule i ostalo osoblje da ih obavijesti o više tisuća hrvatskih navijača kako cijelo vrijeme marširanja ulicama Milana rabe nacistički pozdrav. Ako nisu gledali utakmicu morali su znati o tom skandalozno činu koji je obišao svijet i osramotio hrvatski narod. Tako su pali na ispitu hrvatski diplomati! Što je učinio Gordan Grlić Radman, ministar vanjski poslova i europskih poslova RH? Ništa! Kad veleposlanik Mesić i generalni konzul dr. sc. Ribić nisu poduzeli potrebite radnje, tada je ministar G. Grlić Radman trebao zatražiti od svojih poslenika u Rimu da objave notu u kojoj će osuditi navijačko ludilo s Hitlerovim pozdravom! Međutim, sva trojica pokazali su se nesposobnima i da su zalutali u diplomaciju. Posebna je priča o predsjedniku Vlade Andreju Plenkovići i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću koji su se u TRI DANA (pod. A. Č.) ponijeli kao da njih ne zanima HRVATSKI FAŠIZAM (pod. A. Č.) koji je planuo u Milanu!! Svi vi, gospodo, osramotili ste ovu lijepu, ali ipak jadnu Republiku Hrvatsku!

Armando Černjul

Pula, 16. rujna 2022.

Facebook
E-mail