Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nadbiskup Ševčuk: Rusi su za tri dana mislili ući u Kijev, a treći dan Krist je ustao iz groba

Tko nosi smrt, osuđen je na poraz, jer Ukrajina slavi Uskrs!

(Foto: Alona Nikolaievych/Ukrinform/ABACAPRESS.COM) Nadbiskup Ševčuk i kardinal Krajewski

U svojoj ovogodišnjoj uskrsnoj poruci poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve nadbiskup Svjatoslav Ševčuk obratio se vjernicima u Ukrajini i diljem svijeta, čestitajući Uskrs prema julijanskom kalendaru. Poruku prenosimo u cijelosti.

Predragi u Kristu!

Ove godine Uskrs slavimo s posebnim kušnjama, patnjama, porugom, prezirom i propašću. Čini se da našem narodu u Ukrajini i diljem svijeta na samom početku korizme križ Gospodnji je iznenada bačen na leđa i nosimo ga ne dan ili dva, ne tjedan ili dva, nego neprestano, danju i noću. Za nas je Veliki petak postao kao kruh svagdanji, svagdašnja stvarnost i ne znamo kada će doći svijetli dan pobjede nad zlom, mržnjom i nasiljem. Ali danas nas Gospodin poziva da ne sumnjamo u pobjedu svjetla nad tamom, života nad smrću, istine nad lažima i uvjerava nas u svoju ljubav i milosrđe. Od njega, našeg uskrslog Spasitelja, crpimo snagu u našoj sadašnjoj patnji, On je izvor naše nade. Stoga zajedno s apostolom Pavlom danas kažemo: „Progonjeni smo, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni… Doista, mi se živi uvijek na smrt predajemo poradi Isusa da se i život Isusov očituje u našem smrtnom tijelu ” (2 Kor 4, 8.11). U istom duhu, s povjerenjem pozdravljamo jedni druge pobjedničkim pozdravom: Krist je uskrsnuo! Doista je uskrsnuo!

Sišao si, Kriste, u dubine zemlje …

Svojom mukom i smrću na križu Krist silazi u dubine pale ljudske naravi. Prihvaćanjem najgorih uvreda – izdaje, protupravne osude, zlostavljanja, pljuvanja, šamaranja, bičevanja i ubijanja (usp. Mk 10, 33-34), Sin Božji snosi sve posljedice ljudskog grijeha. On dotiče najveću udaljenost od Boga, najdublji ljudski pad, najveće narušavanje dostojanstva poradi kojeg je čovjek stvoren. Možda smo ovoga tjedna, u kontekstu rata, čitajući ili slušajući Evanđelja muke Kristove, posebno osjetili i doživjeli sve što je Gospodin podnio za spas našeg savjeta.

U isto vrijeme shvaćamo koliko je pala ljudska narav, koliko đavao nastavlja posjedovati čovjeka koji nema Boga u srcu. Tko sije mržnju i započne rat protiv bližnjega, protivi se Svevišnjem. Svaki je rat jasna manifestacija razornog pogubnog djelovanja đavla, jer samo nečisti može širiti strah i donositi smrt, nanijeti tolike rane, i štete, i boli i gubitke. Pa čak i kada se čini da je za patnike put iscjeljenja i ozdravljenja daleki, zatvoreni ili neprohodni, važno je imati na umu da s uskrslim Kristom ne postoji ništa što se ne može pobijediti i izliječiti.

Rat Rusije protiv Ukrajine još je jedan kolonijalni rat „zatvora naroda“, koji pokušava obnoviti se pred našim očima. Okupator opet nosi nama okove kojima je okovao cijele generacije naših predaka. To su okovi kojima su vezale ruke kozacima koji su gradili Sankt Peterburg. To su okovi koji su stoljećima nametnuti intelektualnom i crkvenom životu Ukrajine. To su okovi kmetova, okovi Gladomora, okovi milijuna deportiranih i preseljenih Ukrajinaca koji su svojim kostima zasijali prostrani Sibir “sve do nakraj zemlje”. Ideolozi ruskog rata protiv Ukrajine otvoreno govore da je naše postojanje povijesna pogreška koja se mora ispraviti “vječnim okovima” smrti i uništenja. Ovo je rat protiv samog prava ukrajinskog naroda na vlastitu povijest, jezik i kulturu, na vlastitu neovisnu državu, na vlastito postojanje.

S duhovnog stajališta jasno je kako se naš agresivni susjed nije u stanju riješiti svojih lažnih idola i da u njima i dalje traži svoju veličinu na naš račun. Svojim krstarećim projektilima, zračnim bombama i topničkim granatama pokušava nas zastrašiti, otjerati u dubinu podzemlja, u ništavilo i okruniti vječnim okovima. Ali upravo se u tim tamnicama događa čudo – zajednička molitva, žrtvena pomoć bližnjemu, neukrotivi duh i očitovanje snage Božje prisutnosti.

I raskinuo si okove vječne koje sputavahu sužnje…

Naša tradicionalna ikona Kristova uskrsnuća je Silazak u pakao. Prikazuje slomljena vrata pakla i slomljene okove grijeha. Kristovo uskrsnuće je slavlje pobjede – pobjede života nad smrću, Božje istine nad đavolskom neistinom, ljubavi nad mržnjom. Jedan od naših vojnika na kacigi je napisao sljedeće riječi molitve: „Bože, ako me ubiju na bojišnici, odvedi me u raj, jer sam već bio u paklu!“. U svom uskrsnuću Krist ne izlazi samo iz praznog groba, nego i iz dubina pakla i smrtnog porobljavanja čovjeka. Izlazi ne sam već uzevši za ruku praroditelja Adama i Evu, oslobađa cijelo čovječanstvo zatočeno u okovima smrti. On uzima za ruku naše vojnike i dragovoljce, miroljubive ljude koji su vidjeli rusku okupaciju – uzima za ruku Ukrajinu i vodi je u uskrsnuće, ispunjavajući uskrsnom radošću pobjedničkog hvalospjeva  “Krist je uskrsnuo!”.

Danas, dok se Ukrajina brani od podmuklog neprijatelja, više smo nego ikad pozvani na duhovnu borbu, sjećajući se da se zlo može pobijediti samo dobrom. Sveti Pavao nas podsjeća da moramo biti na oprezu kako bismo usred ratnih strahota sačuvali čovječnost  i ne upali u đavolsku zamku zlobe i mržnje: „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!.. Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! (Gal 5, 1.14). Stoga svakoga od nas potiče da se otvorimo Božjoj milosti i dopustimo Duhu Svetome da donese njegov životvorni plod: „ Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona.” (Gal 5, 22-23).

Uskrs je proslava pobjede ljubavi nad mržnjom, radosti nad tugom, mira nad ratom, strpljivosti nad panikom, dobrote nad ljutnjom, vjernosti nad izdajom, šutnje nad tjeskobom, suzdržanosti nad pohlepom. Uskrs je pobjeda duha nad tijelom, istine nad lažima, života nad smrću. Krist je uskrsnuo iz groba da uskrsne i obdari pobjedom one koje su progutani smrću, zarobljeništvom i poniženjem, poput proroka Jone kojega je progutao kit.

I kao Jona iz utrobe kita, trećeg si dana uskrsnuo iz groba…

Koje li ironije da je neprijatelj planirao proslaviti svoju pobjedu u glavnom gradu Kijivu za tri dana! Mislio je da će brzo progutati cijeli narod, ali njegove podmukle planove slomilo je junaštvo naše vojske. Zapravo, Krist koji je treći dan ustao iz groba nama, koji vjerujemo u Njegovo uskrsnuće, danas daje vjeru u pobjedu nad paklom i smrću. Sveti Ivan Zlatousti u svojoj uskrsnoj propovijedi bilježi da je neprijatelj ljudskog roda „uzeo čovjeka, i naišao na Boga. Uzeo je zemlju i susreo se s nebom. Uzeo je ono što je vidio i pao zbog onoga što nije vidio.” Tako je i naš neprijatelj uzeo ono što je vidio, ali je pao zbog onoga što nije vidio – snage duha, vjere i ljubavi našeg naroda! Naša pobjeda, pobjeda Ukrajine, u snazi ​​je uskrslog Krista, koji nas izvodi iz dubine užasa rata i smrti, kida okove vječnosti i pobjednički nas vodi u život. Slaviti Uskrs za vrijeme rata znači već kušati našu pobjedu. Nemojmo sumnjati u to!

Tko nosi smrt, osuđen je na poraz, jer Ukrajina slavi Uskrs! Spomenuti Zlatoust, riječima Apostola naroda (usp. 1 Kor 15, 55), kaže: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Krist je uskrsnuo – a ti si svrgnuta. Krist je uskrsnuo – i demoni su pali. Krist je uskrsnuo – anđeli se raduju. Krist je uskrsnuo – i život teče slobodno“. Onaj tko nas želi smrtno porobiti već je pobijeđen, jer sam je Krist svojom smrću na križu i slavnim Uskrsnućem neutralizirao i pobijedio glavno oružje kolonizacije i osvajanja.

Draga braćo i sestre u Kristu! Danas grlim svakoga od vas svojim roditeljskim i bratskim zagrljajem i dijelim s vama radost Uskrsa. Grlim sve one koji se bore na frontovima – duhovnim i fizičkim, posebno naše nesalomive vojnike, vjerne pastire i neumorne dragovoljce. S uskrsnom radošću grlim sve one koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom, pa čak i rodni kraj, te molim za vaš brzi povratak u vrijeme mira koje će neminovno doći. Grlim molitvom sve ranjenike, da u svom trpljenju osjetite potporu, ljubav i zahvalnost svih ljudi, a iznad svega – Božje milosrđe i Božju neprestanu ljubav.

Čestitam svima koji podržavaju i pomažu Ukrajini diljem svijeta, velikim ili malim. Kao globalna zajednica, postali smo poput košnice u kojoj svatko duhom osjeća što mu je činiti u vrijeme opasnosti. Grlim one koji su na okupiranim područjima, u ratnim zonama – one koji nemaju priliku pripremiti uskrsnu košaru i pjeva “Krist je uskrsnuo!” uz zvukove topova i eksplozije granata. U nadi uskrsnuća plačem i tugujem sa svima koji oplakuju svoje mrtve, kako iz redova naših Oružanih snaga, tako i među civilnim stanovništvom. Neka svatko od nas danas osjeti nadu u svijetlu budućnost u miru i slozi, jer je samo Kristovo uskrsnuće izvor mira. Neka nas bogata simbolika našeg uskršnjeg jaja sve podsjeti da je uskrsli Gospodin izvor nebeskog blagoslova, radosti, dobrote, pobjede i života vječnoga.

Očinskom ljubavlju grlim čitavo svećenstvo, redovništvo i laike u Ukrajini i diljem svijeta te iskreno želim vama blagoslovljen Uskrs, pun svijetle uskrsne radosti! Milost uskrslog Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga neka je sa svima vama! Krist je uskrsnuo! Doista je uskrsnuo!

bitno.net

Facebook
E-mail