Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nacistički dernek u centru Zagreba: navijači Rudeša veličali Hitlera, ulicama se orilo Za dom spremni

Među manjom grupom navijača snimljen je simbol Wermachta i nacistički pozdrav ‘Heil Hitler’

(Foto: Wikipedia)

Utakmica Hajduka i Rudeša na zagrebačkom Kranjčevićevom stadionu, u kojoj je splitski klub pobijedio s rezultatom 2:0, došla je u fokus zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili tijekom nogometnog sraza.

Početak utakmice obilježio je bunt Torcide zbog odluke Rudeša da povisi cijenu ulaznica na 10 eura, pa su navijači Hajduka izvjesili transparent u kojem su izvrijeđali bivšeg hrvatskog reprezentativca i trenera zagrebačkog kluba Roberta Prosinečkog, javlja Klix.ba.

Zastava s nacističkim pozdravom

Osim toga, fotograf Pixsella snimio je na stadionu među manjom grupom navijača Rudeša dvije zastave s nacističkim znakovljem. Na jednoj se nalazio simbol Wermachta “Balkenkreuz”, te broj “88” koji označava osmo slovo u abecedi (h), odnosno nacistički pozdrav “Heil Hitler”.

Stanari iz okolice Kranjčevićeve za Telegram su kazali kako su po završetku utakmice, dok se praznio stadion, čuli glasno uzvikivanje pozdrava “Za dom spremni”, no kažu kako ne znaju od čijih je navijača to dolazilo.

O ovim događajima poslali smo upit PU zagrebačkoj, a njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.

Oglasio se NK Rudeš

Danas se o utakmici oglasio i Rudeš, koji se nije osvrnuo na nacističko znakovlje među manjim brojem navijača njihovog kluba, već je reagirao na Torcidino skandiranje Prosinečkom.

“Malo je reći da sam razočaran. Jer ovo što smo doživjeli u nedjelju od dijela publike, jest najružnije ispoljavanje primitivizma i nekulture. Nažalost, slušati uvrede Torcide prema našem treneru, dijelu naše nogometne obitelji, uz jednako sramotnu poruku na transparentu upućenu svima u klubu, ali prije svega legendarnom hrvatskom reprezentativcu, nikako ne ide na čast navijačkoj skupini”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Rudešov direktor Stipe Čondrić.

‘Emocije treba kontrolirati’

Direktor kluba se nada da je i dijelu Hajdukovog vodstva koje je sjedilo uz njih u svečanoj loži bilo “barem jednako neugodno”. “Ovim putem želimo još jednom poslati jasnu poruku kako smo malen, ali ponosni kvartovski klub, koji se na najpošteniji način bori za svoje mjesto u hrvatskom nogometu.

I kako smo baš iz tog razloga uspjeli nagovoriti velikana hrvatskog nogometaša i trenera Roberta Prosinečkog da bude uz nas, odnosno da se vrati u hrvatski nogomet. Rezultat je danas ovakav, sutra onakav. Ali sve je to dio sportske borbe, no mi kroz nogomet želimo odgajati djecu, da se viteški i pošteno bori u životu, te da respektira protivnika”, navodi klub.

Ističu i kako su emocije pokretač svega, ali da ih treba znati kontrolirati. “Ovakvim negativizmom, jer na Torcidinoj su ‘tapeti’ i bili brojni drugi hrvatski velikani, zatire se ono za što smo se početkom 90-tih godina zajednički borili”, zaključuje direktor kluba u priopćenju.

NK Rudeš uz ProsinečkogIako je Hajdukova navijačka grupa većim dijelom utakmice stvorila pravi nogometni ambijent, uz…

Posted by NK Rudeš on Monday, August 21, 2023

(telegram.hr/Matej Devčić)

Facebook
E-mail