Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na Rušnjaku obilježena 78. obljetnica odlaska dragovoljaca i antifašista u partizane

POLAGANJEM vijenaca za sve poginule borce u NOB-u i poginule branitelje u Domovinskom ratu te kratkim prigodnim programom, danas je na Rušnjaku obilježena 78. godišnjica prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz tog dijela Istre u NOB pod vodstvom Joakima Rakovca.

Naime, kako se danas čulo, te 1943. godine prva veća skupina dragovoljaca, njih 69 iz sela Rakovci, Jurcani, Štifanići, Seline, Krunčići, Medaki, Rovinjskog Sela, Rapavela, Katuna, Baderne, Majkusi, Šušnjići, Smolici i drugih zaselaka krenulo je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije.

Sastajalište partizana

Tijekom cijelog NOB-a Rušnjak je, kako je rečeno, bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, i mjesto s kojeg su vodili i doveli putovi slobode.

Upravo iz tog razloga, predsjednik porečke udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević ocijenio je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

“Tradicija Rušnjaka je velika, i on nije samo povijest”

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić napomenuo je kako mu je žao da ni ove godine, zbog epidemioloških mjera, ne može biti tradicionalnog susreta građana na Rušnjaku i programa.

“Tradicija Rušnjaka je velika, i on nije samo povijest, vrijednosti koje su tada postojale među tim mladim ljudima, upisane su u naše, istarske vrijednosti. Mi njih živimo svaki dan i ponosimo se time, jer je mali čovjek u ključnom trenutku naše povijesti odabrao biti na pravoj strani”, poručio je Peršurić. 

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na nedavna devastiranja Titova parka u Puli, kao i crkvice u Rapavelu.

“Zato itekako treba biti uporan te obilježavati godišnjice, kao što smo nedavno obilježili Labinsku republiku ili Proštinsku bunu, a sada i Rušnjak. Moramo obilježavati pobjedu nad fašizmom, jer se nemamo čega sramiti. Već trideset godina predlažemo u saboru da se kaže jasno ne svim oblicima fašizma, da se kaže što je bilo loše, kao i što je bilo dobro”, poručio je Miletić. 

(INDEXHR / Hina)

Facebook
E-mail