Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na Markovom trgu održan prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru

(Foto: N1)

PROSVJED u organizaciji građanske inicijative “Javno je dobro” protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je na Markovom trgu, s kojeg su prosvjednici zatražili povlačenje tog prijedloga i izradu potpuno novog zakona.

Članica Udruge za održivi razvoj Osejava Ivana Miočević Franić kazala je da je Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedorečen i da je potrebno isključiti obilježja nedirnute prirode iz turističkih zona prostorno-planskih akata i ukinuti mogućnost davanja koncesija.

Dodala je da prijedlog isključuje jedinice lokalne samouprave i građane iz odlučivanja o namjeni prostora na svom području i da je bitno definirati prirodne i uređene plaže kao opće dobro.

“Nažalost, bojim se da svjedočimo svakodnevno da se velika rasprodaja javnih dobara događa pred našim očima. Ako sami kao građani ne ustanemo protiv toga, nitko nam neće sačuvati obalu, plaže, vode, šume i ostala poljoprivredna dobra”, kazala je saborska zastupnica Možemo Rada Borić.

“Sam je priznao da je ovaj zakon bio podvala”

Prosvjedu je prisustvovao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je ocijenio da je Prijedlog zakona preishitren i da ukida ono javno svojstvo i gdje će nastati niz problema. “Zakon treba promijeniti, a na nama je da branimo zadnju crtu pomorskog dobra, to smo radili i 2017. godine kada smo prosvjedovali protiv Zakona o koncesijama”, istaknuo je Bulj.

Dodao je i da je ministar Butković na raspravi o zakonu potvrdio da će se Zakon morati promijeniti. “Sam je priznao da je ovaj zakon bio podvala”, kazao je. Član Zelenog odreda Željan Jurlina istaknuo je da zahtijevaju od saborskih zastupnika za bace zakon u smeće jer se u njemu krije prikrivena privatizacija.

“Plenky di ćeš na more?”

“Država treba čuvati pomorsko dobro, ne može ga se dati u ruke korporacijama i bankarima te ga se ne može eksploatirati tako da smo mi podstanari u vlastitoj kući”, rekao je. Aktivistica Reina Burba iz Pule objasnila je da prijedlog zakona donosi razne probleme, iako iz vlade tvrde drugačije

“Nemojte nam govoriti da ne znamo čitati, ako u članku 11. piše da se koncesijom može ograničiti opća uporaba – kako da vam vjerujemo?” kazala je.

Na prosvjedu se, na kojem su bili brojni oporbeni saborski zastupnici, okupilo stotinjak građana iz raznih dijelova Hrvatske uz natpise “Plenky di ćeš na more?”, “Pošto 5.835 kilometara obale”, “Plaže svima, ne samo njima!” i “Jel’ krivo more ili je kriva Vlada?”.

Hina

Facebook
E-mail