Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Analitičar Avdagić o novoj ruskoj ofenzivi: Pripremaju se, jasno je što se sprema

(Foto: N1)

VANJSKOPOLITIČKI analitičar Denis Avdagić je, gostujući na N1 televiziji, govorio o sutrašnjem sastanku Ukrajine i Europske unije koji će se održati u Kijevu, trenutnom stanju na bojišnici i prognozama o novoj ruskoj ofenzivi. Ukrajinska vlada je sutrašnji sastanak okarakterizirala kao “snažnu poruku” upućenu Moskvi gotovo godinu dana od početka ruske invazije. 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov najavio je da Rusija priprema novu ofenzivu i upozorio da bi mogla početi već 24. veljače, odnosno točno na prvu godišnjicu početka ruske invazije. “Ako su to podaci američkih obavještajaca, onda je posve jasno što se sprema, s obzirom na to da vidimo pripreme unutar ruske vojske, izvršena je i mobilizacija koja je još uvijek traje”, kazao je. 

“Uvježbavaju se, pripremaju se i jasno je da se Rusija suočava s velikim gubicima, ljudstva, tehnike, a gube i osvojene teritorije. Da bi ruska elita mogla preživjeti bez bojazni od nekog otpora koji bi se mogao javiti – jer mrtvi i dalje stižu, mora na kraju pokazati nešto što će biti djelo na terenu”, dodao je Avdagić.

“Zelenski ima snažnu podršku iz naroda”

“Sve indicije na terenu govore da će Rusi morati pokušati ozbiljnije korake, možda pokušati vratiti dio teritorija ili se barem postaviti u bolju poziciju za pregovore”, tvrdi Avdagić koji naglašava da u ovom trenutku ni jedna strana nije spremna na pregovore.

Smatra kako je sutrašnji summit u Kijevu više na razini geste. “Ukrajini je to simbolički važno, da idu tim putem, iako je njihova vizija članstva u EU previše optimistična s obzirom na realnost. Ove brojke za dvije godine su apsolutno nerealne, to je nemoguće”, objasnio je.

Osvrnuo se i na problem korupcije u Ukrajini, nakon što su tijekom jučerašnjeg dana izvršeni policijski pretresi na nizu lokacija diljem zemlje. “Zelenski ima snažnu podršku iz naroda i mora to sada iskoristiti, pogotovo u kontekstu korupcije”, istaknuo je analitičar, koji podsjeća da je i prije rata postojala visoka razina korupcije u Ukrajini.

“Doseg Milanovićeve poruke je nevjerojatan”

Ukrajina je osudila izjave predsjednika Zorana Milanovića, osobito onu da Krim nikad više neće biti ukrajinski. Avdagić naglašava da je i iz Njemačke stigla slična sporna izjava o Krimu, ali razlika leži u tome što je tu izjavu sankcionirala njemačka vojska. Kaže da Milanović potvrđuje da ima proruski stav.

“Nažalost, nema tu više opravdanja. Doseg te poruke je nevjerojatan – samo da putem tražilice pogledate koliki broj zemalja je pogledao tu njegovu izjavu o Ukrajini. Čini mi se da predsjednik u pokušaju da opravda svoj proruski stav koristi sve detalje za koje se može uloviti, jednako kao što Lavrov i Putin s pljeskom dočekuju svakog čelnika, poput Milanovića, koji su spremni na bilo koji način stati na njihovu stranu”, kazao je.

Smatra kako su dvije stvari u tom kontekstu problematične za Hrvatsku. “Ono što je jako problematično u njegovim izjavama za Hrvatsku jest: Hrvatska nije priznala aneksiju Krima; a drugo – Milanović je i sam rekao – propitivanje druge države koju ste međunarodno priznali je problematično. Hrvatska je priznala Kosovo, ali nije priznala aneksiju Krima”, zaključio je Avdagić.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave