Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na liniji većeg otpora

Komemorativni skup posvećen godišnjici ustaškog zločina: Perušićani ne odustaju od obrane spomenika posvećenog partizanima, civilnim žrtvama i španjolskim borcima iz Like

U subotu, 27. ožujka, u Perušiću je održan komemorativni skup posvećen godišnjici ustaškog zločina nad članovima Narodnooslobodilačkog odbora Perušića koji se dogodio 1944. godine.

Delegacije Srpskog narodnog vijeća, Veterana Domovinskog rata i antifašista, Antifašističkog vjesnika, SDP-a i Antifašističke lige RH, položile su vijence na spomen-kosturnicu poginulim borcima NOB-a u središtu Perušića. U suradnji s organizatorima ovog skupa, Josom Obućinom i Vladom Oreškovićem, prisutni su odali počast poginulim Ličanima i dali podršku pripadnicima lokalne zajednice koji se već godinu dana protive namjeri Općine da spomenik ukloni iz parka.

Općina Perušić je 1954. godine, u gradskom parku sagradila spomen-kosturnicu za 52 žrtve fašizma i za partizane koji su poginuli u oslobodilačkim akcijama, s natpisom “Dali ste živote za našu radost”. Obilježje je promijenjeno 1980. izgradnjom većeg spomenika koji je sadržavao brončani reljef i ploču. Ovaj dodatak postavljen je u čast imena veterana Španjolskog građanskog rata, većeg broja partizana i 401 žrtve fašističke represije u regiji.

Međunarodnu peticiju za očuvanje spomenika prošle godine potpisali su, među ostalima, francuski filozofi Alain Badiou i Jacques Rancière i američki lingvist – aktivist Noam Chomsky. Najviše potpisa podrške pristiglo je iz Španjolske, Hrvatske i Portugala. Međutim, načelnik Općine Ivica Turić ne mari za peticiju i negativan publicitet. Općinsko vijeće istrajno je u namjeri da sprovede projekt izgradnje dječjeg igrališta baš na dijelu gdje se nalazi spomenik. S druge strane, mještani Perušića, na čelu s Vladom Oreškovićem kažu da će, ako bude bilo potrebe, svojim tijelima braniti spomenik. U izjavi za Novosti Orešković kaže da je okupljene, koji su u subotu pristigli u Perušić, upoznao s aktualnom situacijom i potezima općinskih vlasti.

– Općina je slala lažne informacije o veličini spomenika. Napisali su da ima deset kvadrata, a zapravo ima 42. Prvo su rekli da će spomenik pomaknuti 50 metara, a onda su došli na ideju da sagrade Aleju spomenika gdje bi, pored ovog našeg, trebao biti sagrađen i spomenik poginulima na Titaniku. Možete misliti koliko Perušićani imaju veze s Titanikom. Jedina poveznica je što je jedan od preživjelih bio iz Perušića. Volio bih vidjeti idejno rješenje tog spomenika. Da nije žalosno bilo bi smiješno – objašnjava Orešković.

U subotu je formalno osnovan i perušićki ogranak VeDRA-e. Članovi ove udruge, skupa s Oreškovićem i Obućinom, uputili su dopis potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu s kojim traže hitan sastanak. Voditeljica Odjela za kulturu SNV-a Aneta Vladimirov kazala je da je Perušić, zahvaljujući svojim partizanima i antifašistima, upisan u svjetsku povijest.

– Jedino se još hrvatska povijest mora odlučiti hoće li se sjećati ili će kukavički ići linijom manjeg otpora, onako kako to čine mnogi koji jednako ne vide ni ovu borbu vas Perušićana, koji kroz ekološki aktivizam vodite i borbu protiv profita za opće dobro vašeg zavičaja. Možete biti ponosni, ne samo na pale u borbama prije 77 godina, već i na sebe same jer ste sačuvali ovaj spomenik od masovnog uništavanja devedesetih i time ga učinili neobično važnim svima nama. Na tome smo vam, između ostalog, beskrajno zahvalni – rekla je Aneta Vladimirov u Perušiću.

(Portal Novosti / FOTO: Antifašistički vjesnik)

Facebook
E-mail