Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Na današnji dan umro je Stepinac. Podsjećamo kako je govorio o ženama

(Foto: Index/FaH)

NA DANAŠNJI dan umro je kardinal Alojzije Stepinac. Katolici u Hrvatskoj taj dan slave kao “blagdan blaženog Alojzija Stepinca”, pa će tom prigodom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održati misu pred zagrebačkom katedralom.

Tzv. Stepinčevo će kao izaslanik premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića obilježiti i potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved u Krašiću. Tamo će Medved biti na misi, a kasnije će položiti vijenac kod Stepinčevog spomenika.

Obljetnicu smrti Alojzija Stepinca Index obilježava podsjećanjem na njegove izjave o ženama.

“Sotona je dobro uočio važnu ulogu žene”

“Zanimljivo je kako je Sotona dobro uočio silno važnu ulogu žene te ju pod parolom lažne emancipacije rabi za svoje svrhe kao nikada do sada u povijesti čovječanstva”, piše Alojzije Stepinac u pismu suradnicama Krista Kralja 1955. godine, deset godina nakon što su dobile pravo glasa.

“Zar nije i onda (u Kristovo doba op. aut.) vladao brak “civilni” i mnogoženstvo?” pita se Stepinac, zgražajući se nad građanskom zajednicom i poistovjećujući je s poligamijom onako kako se njegovi nasljednici zgražavaju nad homoseksualnošću.

Stepinac žene upućuje na jedinu ženu u povijesti koja po njemu zaslužuje puno poštovanje – Mariju, djevičansku majku Isusovu. A žene, one koje nisu imale sreću da zatrudne po Duhu Svetome, upućuje kakve bi trebale biti i kakve bi ih vrline trebale krasiti.

“Ta svojstva nisu ništa drugo nego iskrena pobožnost, stidljiva povučenost i neumorna radinost”, piše obraćajući se učenicama Domaćinske škole 1942. godine. Dakle, žene po Stepincu trebaju biti pobožne, ne smetati i od jutra do mraka raditi. Takav je, piše, “tip domaćice kakav zamišlja kršćanstvo”.

Ženine vrline po Stepincu

I nije Stepincu dovoljno da žena bude samo pobožna. Ona mora i držati jezik za zubima. “Ako tko misli, da je pobožan, a ne zauzdava jezika svojega, nego vara srce svoje, njegova je pobožnost isprazna”, citira učenicima Bibliju. Pa nastavlja dalje o stidljivoj povučenosti.

“Nju je Bog postavio kao čvrsti zid, koji ima da čuva žensku čast i poštenje. I možete biti posve sigurne, gdje se taj zid poruši, tamo je otvoren put životinjama u ljudskoj spodobi u svetište ženske časti i ponosa”, piše Stepinac i djevojkama preporučuje ponašanje svete Perpetue koju je, navodno, u amfiteatru pobješnjela krava nabila na rogove.

“Svaka žena bludnica bit će zgažena kao smeće na cesti”

Treća vrlina koja krasi žene je “neumorna radinost”. O tome Stepinac piše: “Zadnja ide na počinak, prva ustaje, tako da se na nju uzalud ne oslanja srce muža njena.”

Ne bi pismo bilo potpuno da Stepinac ovom idealu nije suprotstavio ženu koja mu nije po ukusu.

“Nije tako s domaćicom, ako se uopće može dati ime domaćice ženi, koja je prezrela Boga, svoju stidljivost i pošteni rad. To je specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene. Odvratna je Bogu, ali je odvratna i poštenim ljudima”, piše Stepinac. Uzalud će žena, piše Stepinac, nastojati iznuditi poštovanje “od strane muškarca ako se bude više vidjela na bučnim ulicama i razuzdanim zabavama nego u kraljevstvu svoga doma”.

No nije najgore što nekada kardinal, a danas blaženik, ženama poručuje da ostanu doma i budu kuš.

“A kad po nesreći izgubi poštenje i padne žrtvom tjelesne pohote, onda je njezin život vrlo gorak, a svršetak vrlo žalostan, prema riječima Svetoga Pisma: ‘Svaka žena bludnica bit će zgažena kao smeće na ulici”’, piše Stepinac djevojkama.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave