Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HDZ izvrijeđao i popljuvao SDP-ovku tako što su je usporedili s Tuđmanom

(Foto: Wikipedia)

POLITIČKA tajnica SDP-a Mirela Ahmetović jučer je na N1 televiziji ograničavanje tržišnih cijena energenata nazvala “najvulgarnijom intervencionističkom mjerom” i tako na sebe navukla bijes HDZ-a.

“Država se kockala i egzistencijom i životima i financijama građana, pokorno slušajući upute EU, koja je upućivala da se ne sklapaju dugoročni ugovori, već kratkoročni što se tiče opskrbe plinom”, rekla je Ahmetović.

“Nećemo ništa raditi, tako je sigurno da nećemo pogriješiti”, rekla je o mjerama koje najavljuje ministar Marić.

HDZ: SDP-ova komesarka želi opstruirati spas radnih mjesta

Ahmetović su odgovorili iz HDZ-a i nazvali je komesarkom koja se “vulgarno borila protiv LNG terminala”.

“SDP-ovoj komesarki smeta to što je naša Vlada spriječila da benzin i dizel poskupe, još jučer, za najmanje 20 lipa po litri. Ograničavanje cijene goriva pritom je osudila kao ‘najvulgarniju intervencionističku mjeru’. Sada napokon shvaćamo zašto je komesarka – osim zbog notorne zloće i svog načela što gore za Hrvatsku to bolje za SDP – pokušala opstruirati i mjere kojima smo u covid-19 krizi spasili 700.000 radnih mjesta u privatnom sektoru. I to su bile ‘vulgarne intervencionističke mjere’. Doduše, kojima je hrvatska država pribjegla na dobrobit svojih građana”, pišu između ostalog iz HDZ-a.

Bauk: Znaju li ovi likovi iz HDZ-a da je Tuđman bio komesar?

Na HDZ-ovu objavu reagirao je SDP-ov Arsen Bauk, koji je podsjetio da je upravo osnivač HDZ-a Franjo Tuđman bio na funkciji komesara.

“Znaju li ovi likovi iz HDZ-a koji se skrivaju iza njihovog profila i nazivaju Mirelu Ahmetović komesarkom da je 1943. zamjenik komesara 2. zagorskoga partizanskog odreda, a od 1944. zamjenik komesara Brigade Braća Radić, pa onda komesar 32. divizije bio glavom, bradom i zvijezdom petokrakom Prvi Hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman”, piše Bauk.

Franjo Tuđman je doslovno bio Titov vojnik

Valja podsjetiti da je Franjo Tuđman doslovno bio Titov vojnik. Tuđman je, naime, bio sudionik NOB-a i vojno lice te je tako bio pod Titom.

Inače, Tuđman nikad nije skrivao da se divi Titu. U dokumentarcu iz 1997. godine je Tita opisao kao “jednog od najvećih državnika Europe u vrijeme Drugog svjetskog rata”.

“Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe razdoblja Drugog svjetskog rata. Bio je komunist, marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u sklopu Jugoslavije, a želio je isto tako da i ta Jugoslavija, ta njegova socijalistička Jugoslavija, bude ravnopravna u odnosu na Sovjetski savez odnosno na Staljina.

Zasluge Tita su, što se hrvatskog naroda tiče, u tome što je on s antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih, demokratskih sila, antifašističke koalicije, što je omogućilo da se stvori federalna država Hrvatska i po Ustavu, od prvog Ustava 1945 do Ustava iz 1974., što je omogućilo da imamo i pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske.

To su mu zasluge što se tiče što se tiče unutarnje politike. Zasluge u međunarodnoj politici su u tome da je pružio takav otpor Staljinu kad su zapadne sile bile gotovo bespomoćne u odnosu na taj komunistički blok, sovjetski blok, a i u odnosu na širenje komunizma u čitavome svijetu”, rekao je Tuđman 1997. godine.

“I kao komunist uvijek je ostao Hrvat”

“Negativno je što je bio komunista i što je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima, čak i za sve one zločine koje je taj komunistički režim činio, ne samo u ratno vrijeme nego i poslije rata. Što se tiče hrvatskog naroda, bez obzira je li naredio ili nije osobno naredio, a vjerojatno nije, ali snosi odgovornost i za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu, zatim poslije rata za progone i Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u drugim zemljama.

On je bio čovjek koji je, i kao komunist, uvijek ostao Hrvat, dokaz je da je u Zagrebu prijateljevao s hrvatskim književnikom Miroslavom Krležom, s kojim sam i ja bio prijatelj i koji je na kraju spasio mene od progona svog komunističkog režima”, rekao je Tuđman.

U intervjuu 1989. govorio o NOB-u, Titu, Bleiburgu…

Zanimljiv je njegov intervju koji je 1989. godine, kad je HDZ već bio osnovan i kad se znalo da Jugoslavija nepovratno odlazi u povijest, dao Poletu i u kojem je pričao o NOB-u, Titu, Bleiburgu…

Ovako je pričao o partizanima i NOB-u:

“Nedvojbeno je da je sam partizanski pokret, sam ustanak, sam početak revolucije pod vodstvom komunističke stranke Jugoslavije započeo na tlu Hrvatske, da su tu odlučujuću ulogu igrali hrvatski marksisti, jasno – zajedno sa srpskim marksistima u tom pokretu.

Međutim, većina vodećeg kadra bili su Hrvati. Sasvim je sigurno da je u početku partizanskog pokreta u Hrvatskoj srazmjerno veći dio boračkog sastava bio srpski. Vodeći dio je, međutim, bio sastavljen od hrvatskih marksista.

Jer da nije bilo tako, i da ti hrvatski marksisti nisu nastupali s programskim načelima o kojima sam govorio, onda bi se ustanak ugroženog srpskog pučanstva pretvorio u četništvo, kao što se pretvorio u Srbiji, gdje smo poslije dva mjeseca ustanka, i na poziv KPJ i četničkog pokreta, imali općenarodni ustanak.”

Otvoreno se divio Titu

Franjo Tuđman imao je i izrazito pozitivno mišljenje o Titu.

“Imao je hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klečala čitava Istočna Europa… Titoizam je značio rješavanje nacionalnog pitanja u okviru socijalističke revolucije, zadržavanje državnosti jedne socijalističke zemlje, traženje novih putova u samoupravnom smislu”, govorio je Tuđman.

“Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas poslije njegove smrti mnogi pokazuju da nisu na njegovoj razini. Ovo što se događa u Srbiji s Miloševićem dokaz je da se Srbija nikad nije pomirila s avnojevskom, Titovom Jugoslavijom, s federalističkom Jugoslavijom”, komentirao je Tuđman te 1989. godine. U istom intervjuu Tuđman jasno kaže da je marksist: “Ja sam hrvatski čovjek, marksist, revolucionar, povjesničar…”.

Relativizirao partizanske zločine

Ovako je Tuđman 1989. govorio o partizanskim zločinima.

“Vi mladi to ne znate, i povijest još nije o tome progovorila – bilo je krvavog gušenja stvarne i tobožnje kontrarevolucije nekih godinu-dvije nakon rata. No, to su zakonitosti svake revolucije… To važi i za Francusku revoluciju. To podjednako važi za hrvatsko i za slovensko tlo, itd.”

“Tito je suodgovoran za takvo revolucionarno obračunavanje sa svojim protivnicima, ali – osobno – Tito nije bio čovjek koji je naređivao umorstva ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se događalo u Sovjetskom savezu s gulazima”, jasan je Tuđman.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave