Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Muškarci klečali i molili na Trgu bana Jelačića, dočekao ih protuprosvjed: ‘Ni državu, ni Boga blizu jajnika moga’

Prosvjed protiv molitelja održala je Ženska mreža Hrvatske

Kao i svake prve subote u mjesecu, i danas je na glavnom zagrebačkom trgu održana molitva, odnosno muška krunica, a s njom je održan i prosvjed Ženske mreže. Na protuprosvjedu se okupilo više desetaka građanki i građana koji nose transparente te skandiraju “Pobačaj u ustav”. Na njega je došao i Predrag Fred Matić, europarlamentarac poznat po zalaganju za ravnopravnost žena s muškarcima.

“Žene su ravnopravne sa muškarcima, ja ne znam kako ovima još nije jasno. Dok sam živ, borit ću se za to. Možda je ovo više ponižavajuće za muškarce nego za žene čak. Moja malenkost je član Odbora za prava žena i jednakost spolova (FEMM) EU parlamenta. Jedna od prvih nauka Crkve je da budemo jednaki, ovo što oni rade je promašena tema”, rekao je Matić za Večernji.

Nekoliko se protuprosvjednika u jednom trenutku približilo muškarcima koji mole noseći zastavi duginih boja, ali da nije bilo incidenta. Iz Udruge Vigilare su pozvali i ostale hrvatske gradove da mole s njima i ove prve subote u mjesecu te dodaju kako ovaj “miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”, te se ograđuju od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike”.

Na transparentu pisalo: Prave žene nose transparente

To su istaknuli jer je Ženska mreža Hrvatske održala prosvjed protiv molitelja u isto vrijeme. “Zahtjev muškaraca koji će prosvjedovati sutra na Trgu bana Jelačića za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski. Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen”, istaknuli su.

“Sutra ćemo javnosti simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava”, poručuju iz Ženske mreže. Na transparentima prosvjednica piše: ”Prave žene nose transparente”, ”Patrijarhat ubija žene”, ”Moja pipica, moja slobodica”, ”Ni državu, ni Boga blizu jajnika moga”, “Bez boga, bez gospodara” i “Čednost u razmišljaju, ne odijevanju”, piše N1.

Iz Vigilarea su istaknuli sedam stvari za koje muškarci mole na Trgu: za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane.

Telegram.hr

Facebook
E-mail