Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mrkopalj u studenom 2021. godine

Dana 17. studenog 2021. godine delegacije SUA IŽ i UABA grada Pule, posjetile su grad Mrkopalj gdje su položile vijence na spomen obilježja posvećena 26 smrznutih partizana i palim borcima u Domovinskom ratu.

Put Mrkoplja krenuli su Edo Jerman, Romano Božac, Ada Damjanac, Boris Siljan Radovan Krota, Zlatko Benažić i Lovro Sangaleti.

Delegacije  je dočekao načelnik općine Mrkopalj, gospodin Josip Brozović, kome su se uručili prigodni darovi (knjiga „Istra u Titovo doba“ i spomen šal sa oznakama udruge).                                                                                                   Susret je protekao u ugodnom ozračju i dužnim poštovanje i razumijevanjem sudionika uvažavajući sam čin koji je van uobičajenog datumskog obilježavanja.  

Uz ugodan boravak i druženje u Mrkoplju,  polaganjem vijenaca na spomen obilježja proteklo je u prigodnom  ozračju sa puno poštovanja izražavajući pijetet za sve poginule na ovom području.

Osvrćući se na posvećenost Memorijala „26 smrznutih partizana“, prisjetili smo se kako se odvijao sam događaj.                                                                                                                         

Dana 19./20. veljače 1944. godine borci II. brigade, 13. primorsko – goranske divizije krenuli su na marš dug 52 km, po snježnoj oluji preko Velike Kapele i Bjelolasice, od Jasenka do Mrkoplja. Te hrabre borce je na Matić poljani dočekao visoki snijeg , vrlo niska temperatura, vrlo jaka bura i „bijela smrt“ pred kojom svoje živote je položilo 26 partizana među kojima  i tri istarska borca ( Maras Martin iz Vrsara, Mohorović Anton iz Labina i Svilko Silvano iz Pule).

Istarski borci su kao pripadnici partizanskih jedinica diljem Gorskog kotara a i cjelokupne Jugoslavije dali veliki doprinos i velike žrtve na putu do oslobođenja i do konačne pobjede nad fašizmom i nacizmom. Sa izražajnom vjekovnom željom za slobodom, istarski  borac koji proističe iz kolijevke europskog antifašizma , bio je uvijek vrlo bitna karika u borbenom lancu goranskog područja.

Delegacije SUA IŽ i UABA Pule sa ponosom i pijetetom su se prisjetile na vrijednosti trojice poginulih istarskih boraca oslanjajući se na poštivanje tradicije obilježavanja ovog memorijala u zajedništvu sa SAB Primorsko – goranske županije u za to prigodnom vremenu.

Kao pripadnici najbrojnijih antifašističkih udruga u RH i kao liderima u očuvanju antifašističkih vrijednosti, vjerujemo  da se stečene tradicije neće prepustiti zaboravu i da ćemo ih i nadalje pohoditi zajedno uz drugarskom ozračju.

U Puli 17.11.2021,

Lovro Sangaleti, SAVEZ UDRUGA ANTIFAŠISTA ISTARSKE ŽUPANIJE

  

Facebook
E-mail