Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

MOSKOVSKA VEZA

Zoran Milanović, obijesni i umišljeni Predsjednik RH ucjenjuje NATO, najmoćniji vojni savez svijeta koji okuplja u svom članstvu 30 država, pa i samu Republiku Hrvatsku – ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakona u BIH. Nikada nitko u povijesti nije ucjenjivao primitkom neke zemlje u NATO članstvo kako bi ostvario neki svoj interes. NATO je vojni savez čije jačanje osnažuje sve njegove članice pa tako i Hrvatsku. Stoga je pristupanje Finske i Švedske NATO-u i hrvatski nacionalni interes. Tu nema mjesta ucjenama, tim više što NATO nema apsolutno ništa sa izbornim zakonom u BIH. To su pitanja prvog i zadnjeg reda  svjetske politike. Samo nekome bez ikakva diplomatskog dara, poput Zorana Milanovića koji se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, može pasti na pamet takva ideja.

Isto tako, niti Finska pa ni Hrvatska nemaju nikakve ingerencije nad izbornim zakonom BIH. To je unutarnje pitanje suverene i samostalne države BIH a ne bilateralno kako se pogrešno i zlonamjerno prema tom zakonu postavlja RH ucjenjujući međunarodnu zajednicu u vrijeme najvećih svjetskih napetosti od Drugog svjetskog rata i tzv. Kubanske krize. Sada kada se Europa nalazi pred možebitnim svjetskim sukobom, ukoliko taj sukob već nije i započeo, kada je sveeuropsko jedinstvo potrebnije nego ikad, nakon brutalne agresije Putinove Rusije na Ukrajinu, kada se čuju prijetnje i nuklearnim ratom, javlja se nadobudni Zoran Milanović kao remetilački faktor solidarnosti Europe i NATO-a i potencijalni razbijač njihova jedinstva čemu se otvoreno plješće u Moskvi na opće zgražanje svih naših saveznika  te kritika i u samoj Hrvatskoj sa iznimkom kleronacionalista iz Mosta i  nejasne Radničke fronte. Djelovanje Zorana Milanovića nije dakle u interesu sveeuropskog jedinstva, snaženja NATO-a a samim time i Hrvatske kao članice tog saveza. Njegovo je djelovanje suprotno hrvatskim nacionalnim interesima na koje se tako često poziva.

Nakon izjave date u Puli kako će podržati novi teritorijalni ustroj BIH koji nude Dragan Čović i HNS, dakle uspostavu trećeg entiteta, postaju nam jasnije njegove izjave, uvrede i napadi koji su se sa Pantovčaka sustavno upućivali prema Sarajevu. Sada vidimo u čemu je bio smisao njegova prijezira prema zemlji Bosni. Zoran Milanović svojim djelovanjem nije relaksirao odnose Bošnjaka i Hrvata kako bi se u klimi međusobnog povjerenja stvorili uvjeti dogovoru oko izbornog zakona, već je suprotno, atmosferu toliko kontaminirao i zagadio svojim primitivnim rječnikom uvreda poput „prvo sapun pa onda parfem“, a sve u cilju kako bi otežao eventualni dogovor. To nije bi interes RH. Stvari su jednostavne, ako želiš ostvariti uspjeh u razgovorima sa Bošnjacima oko izbornog zakona nećeš ih poput Milanovića mjesecima vrijeđati jer tada od dogovora nema ništa. A Milanović je upravo to radio – permanentno vrijeđao. Ako iskreno želiš bošnjačko-hrvatski dogovor nećeš vrijeđati – „BIH nije država već Big Shit“, nećeš omalovažavati – „Oni nemaju ni leba da jedu“, niti ćeš relativizirati zločin genocida u Srebrenici.

Iz svega vidimo da je Zoran Milanović vrijeđao i omalovažavao kako sporazuma oko izbora ne bi bilo, te su Hrvati „prisiljeni“ zaprijetiti novom teritorijalnom organizacijom uspostavom trećeg entiteta, a što će on kao Predsjednik RH podržati hrabreći i huškajući bosanskohercegovačke Hrvate na taj secesionistički korak u daljnjem produbljivanju nepovjerenja i etničke podijeljenosti u BIH.

To ne može biti interes Republike Hrvatske.

Naš nacionalni interes je mirna, cijela i stabilna BIH kao naš najbliži i najvažniji susjed s kojim dijelimo najdužu granicu. Razjedinjena Europa, nejedinstveni NATO i nestabilna BIH je cilj i interes ruske politike u Europi i na Balkanu. Žalosno je da Zoran Milanović kao jedan od rijetkih europskih političara o time ima istovjetne poglede kao i Moskva – „Širenje NATO-a je napad na Rusiju“.

Poslije svega sasvim je jasno da se našao u partnerstvu sa Miloradom Dodikom. No ostaje neodgovoreno, kako bilo koje pitanje u BIH može biti riješeno ignorirajući, prezirući i nepriznavajući njene institucije, uz istovremeno vrijeđanje prijateljskog bošnjačkog naroda koji čini više od polovine stanovnika te nama drage susjedne zemlje?

Proglašavajući se Predsjednikom svih Hrvata, pa i onih u BIH, Milanović želi i simbolički pokazati da nastavlja politiku Franje Tuđmana prema BIH, onu istu politiku koja je svoj neslavni epilog doživjela sudskom presudom u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Politiku sukoba koja je Hrvate u BIH sa 760 tisuća koliko ih je bilo 1991. godine svela na manje od 350 hiljada. Zbog toga se prije dva dana Promemorijom oglasila i Biskupska konferencija BIH osudivši izjave pojedinih čelnika koje izazivaju „osjećaj straha i nesigurnosti kod ljudi“. U tome izazivanju osjećaja straha kod ljudi prednjačili su bez ikakve sumnje Zoran Milanović i Milorad Dodik. Ako to nekome nije jasno, oni su partneri!

Kada čujemo kako Zoran Milanović danas relativizira izjave Viktora Orbana o posezanju za hrvatskom obalom, kada vidimo kako staje nakon takvih izjava u njegovu obranu, jasno je već svakome kako je na Balkanu uspostavljena moskovska veza – Orban, Milanović, Dodik,Vučić.

Vedran Sršen

Facebook
E-mail