Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pobjeda nad fašizmom dio je prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te pobjeda dobra nad zlom

Institucijama, organizacijama i udrugama koje su u ponedjeljak diljem Europe obilježavale Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, pridružila se i Udruga antifašista Kaštela u suradnji sa kaštelanskim SDP-om i SRP-om, organizirajući svečanu akademiju u Kaštel Sućurcu na kojoj se govorilo o ova dva važna dana u novijoj europskoj i svjetskoj povijesti.

Uoči početka akademije, koja se održavala u Domu hrvatskih branitelja, predstavnici organizatora položili su cvijeće pred apomenikom palim borcima, koji se nalazi uz Dom, a sama akademija započela je hrvatskom himnom te himnom Europske unije te minutom šutnje za sve one koji su pali za slobodu.

U okružju požutjelih fotografija na kojima se nalaze lica kaštelanske mladosti poginule tijekom Drugog svjetskog rata u borbi protiv fašizma i nacizma te bista narodnih heroja s ovog područja, goste je pozdravila tajnica ABA-e Vesna Ugrina, posebno im prenijevši pozdrave troje živućih svjedoka tog vremena i tih zbivanja, antifašističkih boraca iz Kaštela Ilije Sokola, Ankice Puljas i Mare Kostović.

– Otpor protiv fašizma i nacizma, otpor svima onima koji su bili sljedbenici tih zločinačkih ideologija i sudionici njihove jednako zločinačke prakse, taj otpor je zlatna stranica u povijesti Kaštela – kazala je Ugrina, navodeći podatke prema kojima je aktivno u NOB-u sudjelovala četvrtina tadašnjih stanovnika Kaštela, od kojih su mnogi svoj život ostavili na ratištima diljem bivše države.

U ime Udruge ABA sve nazočne ovog je dana pozdravio predsjednik ABA-e Željko Ađutantov, u ime kaštelanskog SDP-a Teodor Gavrić te u ime SRP-a Marko Veselinović, predsjednik Glavnog odbora te stranke.

– Dan pobjede mora se upisati zlatnim slovima kao blagdan jer je to dan pobjede dobra nad zlom. Svake godine europski i svjetski državnici nastoje ovaj dan iskoristiti kako bi jasno i nedvosmisleno poslali poruku u kakvom svijetu oni i njihova društva žele živjeti. Što je s našim društvom i našim političarima kada je u pitanju obilježavanje Dana pobjede? Uspjeli smo učiniti sve suprotno onom što bi trebalo biti normalno. Zemlja s najjačim i najbolje organiziranim antifašističkim pokretom otpora u Europi, tog pokreta se danas srami. Važno je da razmislimo u kakvom društvu sutra želimo živjeti. Ono što želimo i što nam treba je društvo u  kojem se potiču ljudska prava, tolerancija, solidarnost i nenasilje – poručio je Ađutantov.

Ivana Perišin Bočina ovom je prigodom pročitala i zajedničku poruku ABA-e, SDP-a i SRP-a.

– Pitanje pobjede nad fašizmom nije samo pitanje prošlosti, nego i sadašnjosti i budućnosti. Sudjelujući u antifašističkoj borbi Hrvatska je postala dio pobjedničke koalicije i stekla zasluženo mjesto u svjetskoj povijesti. Hrvatska se sama oslobodila okupacije jer da nije bilo tako Međimurje bi danas bilo mađarsko, Istra i Dalmacija talijanski, a možda ni ostatak zemlje ne bi bio hrvatski – stoji, između ostalog, u poruci.

Iznimno emotivno sudionici akademije poslušali su pjesme Jure Kaštelana „Lijepa je moja zenlja“ i „ Tifusari“, koje je pročitai Ivana Perišin Bočina, ali i pogledali fragmente iz filma „Bitka na Neretvi“, zajedno otpjevavši pjesmu iz tog filma „Padaj silo i nepravdo“. Glas su gosti pustili i uz poznatu talijansku pjesmu „Bella Ciao“.

Zajednička pjesma „pala“ je i na kraju ovog druženja, a pjesmom „ Samo da rata ne bude“ Đorđa Balaševića, kaštelanski antifašisti svima  su poslali jasnu poruku.

(kastela.org/D. Putnik)

Facebook
E-mail