Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Miroslav Delić: Realizirali smo program

Do organizacije prvih karlovačkih Dana antifašizma došlo je nekako spontano, kaže predsjednik Udruženja antifašista Karlovca

Završeni su prvi Dani antifašizma na području Karlovca i Karlovačke županije. Što je održano i tko je sve sudjelovao u organizaciji i potpori?

Do organizacije je došlo nekako spontano. Na skupštini Udruženja antifašista u veljači ove u programu rada navedeno je da ćemo na neki način obilježiti 80. godišnjicu podizanja ustanka na ovim prostorima. Profesorica povijesti na Ekonomskoj školi Tatjana Protulipac razgovarala je o tome s predsjednicom udruženja Kordunašica Tatjanom Vujičić Vlačić, s idejom da bi bili uključeni i učenice i učenici Ekonomske škole, kao i neki profesori, kao Maja Lukić iz Osnovne škole Dubovac.

Kako je došlo do organiziranja manifestacije?

Dogovorili smo inicijalni sastanak na kojem su sudjelovali Tatjana Protulipac, Tatjana Vujičić Vlačić, Tena Bunčić, Jadranka Radatović, Radmila Bocek, Dušan Crnković, Milan Lapčić i ja, odnosno Udruženje antifašista, Udruženje Židovi u Karlovcu, Udruženje Kordunašica, Društvo Hrvatsko-ruskog prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića i organizacije srpske zajednice kao što su pododbor SKD-a Prosvjeta te Gradsko i Županijsko srpsko manjinsko vijeće, koji su logistički i financijski pomogli, te zbor Zora. Nadam se da nisam nekoga izostavio. Uslijedio je sastanak na kojem je usvojen program manifestacije te su dogovorena konkretna zaduženja uz konstataciju da Udruženje antifašista treba preuzeti organizaciju, a da su ostali partneri suorganizatori. Zahvaljujem Gradu Karlovcu, koji je bio pokrovitelj manifestacije, ustupio je prostore gradskih ustanova te nam je dodijelio dodatna sredstva. Zahvaljujem i učenicima Ekonomsko-turističke škole i njihovoj profesorici Tatjani Protulipac koji su pripremili i postavili izložbu učeničkih radova na temu Drugog svjetskog rata u Knjižnici za mlade. Zahvala ide i Prvom hrvatskom pjevačkom društvu Zora i profesorici Radmili Bocek, koji su nas pratili u navedenoj manifestaciji. Za kontakte s Ruskom ambasadom i konzulatom Republike Srbije u Rijeci, koji su također sudjelovali, zaslužna je Tatjana Vujičić Vlačić.

Gdje se sve manifestacija održavala i kakva je bila posjeta?

U Zorin domu su bili otvorenje, izložba ratnih fotografija iz SSSR-a te projekcije triju filmova, ruskog “Zoja”, “Bitke na Neretvi” i “Signala nad gradom”. U Gradskoj knjižnici su održane dvije tribine, koje su bile dobro posjećene, uz sudjelovanje Ive Goldsteina, Gorana Hutinca, Sanje Horvatinčić, Danka Plevnika i drugih. Nažalost, kino projekcije nisu bile zadovoljavajuće posjećene, prvenstveno se to odnosi na projekciju filma “Signali nad gradom”, koji je obradio jednu temu iz Drugog Svjetskog rata, prema istinitom događaju, koji Udruženje antifašista Grada Karlovca svake godine obilježava, a radi se o ulasku 25 kordunaških partizana preobučenih u domobranske uniforme u okupirani Karlovac pod vodstvom Vece Holjevca, 17. studenog 1941. godine.

Jeste li zadovoljni provedbom i je li bilo problema?

Moramo biti zadovoljni realiziranim zaista ambicioznim programom, o čemu je pisala i Hina, a sve manifestacije redovno je pratila i lokalna televizija te neki srpski manjinski mediji. Veliko hvala svima koji su dali svoj doprinos.

Nasuprot Danima antifašizma, dragovoljci iz posljednjeg rata su gromoglasno putem lokalnih medija najavili svoju tribinu pod naslovom “Istina o Danu antifašizma” ili slično najavivši sudjelovanje nekoliko doktora povijesti desne provenijencije. Međutim, iza toga u medijima se nije ništa moglo naći o toj tribini. Da li je zaista održana?

Zaista nemam saznanja je li održana navedena tribina, nisam uspio pronaći podatke na lokalnim portalima. Smatram da svatko treba imati priliku izraziti svoje stavove i mišljenja, ukoliko ne izlaze iz okvira Ustavom određene činjenice da je RH nastala na temeljima antifašizma.

Koji su planovi za dalje?

Što se tiče nastavka Dana antifašizma ubuduće, ne mogu to ni potvrditi ni opovrgnuti, ali svakako ćemo kao i svake godine obilježiti Dan antifašističke borbe.

(Novosti / Milan Cimeša)

Facebook
E-mail