Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mimohod sjećanja Besmrtni partizanski odred

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba organiziraju mimohod “Besmrtni partizanski odred”.

U Zagrebu se mimohod “Besmrtni partizanski odred” održava od 2018. godine po uzoru na manifestaciju “Besmrtni puk”.

Po prvi put mimohod Besmrtni partizanski odred u Zagrebu je održan 8.svibnja 2018. godine, a potom 8. svibnja 2019. Posvećen je bio pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Mimohod sjećanja otpočeo je  u Rusiji 2012. godine u gradu Tomsku, uz naziv Besmrtni puk. To je dobrovoljni nedržavni nepolitički narodni pokret, čiji je glavni cilj očuvanje obiteljskog sjećanja na generaciju Drugog svjetskog rata. Tijekom proteklih 9 godina mimohod se proširio na  115 zemalja svijeta. Toliko snažnu poruku ta manifestacija nosi! Uobičajeno je da se mimohod održava  na dan Pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Ove godine Savez antifašista Republike Hrvatske posvećuje Mimohod Besmrtni partizanski odred  80. obljetnici ustanka i osnivanja Prvog partizanskog odreda.

Međunarodno priznanje mimohoda sjćanja postalo je temeljnom snagom, kojom se povezuju ljudi dobre volje i mirotvorci, bez obzira na nacionalne i kulturološke razlike, različita politička stajališta, kako bi se ujedinili  u zaštiti mira u svijetu.

Naša misija danas je okupiti sve one koji žele sačuvati sjećanje na Pobjedu u Drugom svjetskom ratu u Europi i u cijelom svijetu i okupiti potomke  partizana i mirotvorce.

BESMRTNI PARTIZANSKI ODRED narodni je  mimohod i zato vas pozivamo  da se pridružite toj mirotvornoj manifestaciji. Donesite slike heroja i partizana iz vaših obitelji da bi oni zajedno s nama prošli ulicama grada Zagreba, grada heroja, napokorenog Zagreba.

Pridružite se, pozovite vaše prijatelje, vašu djecu i unuke. Budimo zajedno!

Mimohod će se održati u Zagrebu, u subotu 19. lipnja od 11 do 13 sati. Sudionici mimohoda krenut će s Trga žrtava fašizma, noseći portrete svojih predaka partizana, narodnih heroja i boraca palih za slobodu. Kretat će se Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom, Trgom bana Jelačića, Ilicom i Frankopanskom sve do Trga Republike Hrvatske (bivšeg Trga maršala Tita), gdje će se održati pozdravni govori organizatora. Nošenjem portreta narodnih heroja i boraca odat će se počast Narodno oslobodilačkoj borbi i podsjetiti na ustanak 1941. godine.

 Mimohod se održava uz poštivanje epidemioloških mjera a organizator poziva zainteresirane da se za sudjelovanje u mimohodu prijave do 15. lipnja 2021. na kontakte Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave